hirdetés
Belföld

Remekül vannak az átültetett fák a liget közepén

A faátültetésben világhírű, közel 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetésessel a háta mögött álló német Opitz GmbH és magyar partnere, a Galapagos Zoo Service Kft. végzett faátültetési és előkészítési munkálatokat a tavalyi év végén az egykori Hungexpo irodák területén, a Városligetben. Most megnéztük, hogy érzik magukat az átültetett fák, hogy halad a további egy átültetendő fa előkészítése.
Átültetett fa a Városligetben Ez a már átültetett fa is remekül érzi magát (Forrás: Ligetbudapest.hu)
hirdetés

-A fák egészséges lombozata tanúskodik arról, hogy a faátültetés  jó úton halad, amellyel a projekt csatlakozik a sikeresen elvégzett, európai, nagy faátültetési munkák sorába – mondta Kóródy Olivér, a Galapagos Zoo Service ügyvezetője, aki elkísért minket helyszíni szemlénkre. Az átültetett fákat gépi technológiával helyezték át tavaly, mivel méretük, gyökéralakulásuk, egészségi állapotuk lehetővé tette Európa legnagyobb faátültető gépének használatát.

Átültetett fa a VárosligetbenEgy átültetetésre előkészítettt fa a Városligetben (Forrás: Ligetbudapest.hu)

-A gép a kiválasztott fát egy 3 méter átmérőjű, 6,5 m3-es földlabdával emelte át, ezt követően kezdődött meg az utógondozás, amely még éveken keresztül folyamatos munkát igényel. Az utógondozás részeként került sor a gyökérvégek tiszta metszésére, majd a talajjavító adalékok alkalmazására, amelyek közt megtaláljuk a jótékony mykorrhiza gombát – magyarázta az átültető cég szakembere, mutatva a fák egészséges lombozatát és a talaj menti beavatkozások nyomait.

Átültetett fa a VárosligetbenEgy már átültetett fa a Városligetben (Forrás: Ligetbudapest.hu)

A területen van egy másik fa is, amelyen az átültetésekkel egy időben elkezdték az előkészítési munkálatokat, hogy körülbelül idén ősszel azt is át lehessen ültetni. -A fa gyökérzetének 50%-át átvágtuk, majd az így kialakult - hozzávetőlegesen 50 m3-nyi - földlabdáját bebáláztuk, talajjavító humusz adalékkal, a már említett mykorrhiza gombával kezeltük. Az öntözőgyűrű kialakítását követően fa darálékkal védtük a felszíni gyökérzetet a kiszáradástól – részletezi Kóródy Olivér a feladatokat. Hozzáteszi, hogy a folyamatos ellenőrzés és öntözés hatására a fa jól reagált a beavatkozásra, idén szép lombot fakasztott, ahogy arról a helyszínen meg is győződhettünk.

- Az eddiginél jóval kedvezőbb életkörülményeket teremtettünk a fának, melynek köszönhetően a tápanyag- és nedvességet felszívó hajszálgyökérzete intenzív növekedésnek indult. Ez a burjánzó, új gyökérzet gondoskodik majd a fáról az átültetést követően, melyet körülbelül szűk fél év múlva tudunk végrehajtani. A munka azonban addig sem áll le: folyamatos öntözéssel, nagy mennyiségű vízzel is ellátjuk a fát – mondta a szakember.

A német Opitz GmbH és magyar partnere a Pavilonkert építése előtt is végzett munkálatokat a ligetben, egy többször iskolázott fa elültetésében és meglévő, beteg fák gondozásában is a Városliget Zrt. segítségére voltak. Itt megtekinthetőek az ültetési munkálatok: https://www.youtube.com/watch?v=E4qyslCALms, itt pedig a faiskolába került, beteg fákról látható egy videó: https://www.youtube.com/watch?v=BN7IlEausGY

Forrás: Ligetbudapest.huHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Árokba borult és meghalt egy motoros Nyíregyháza közelében

Árokba borult és meghalt egy motoros Nyíregyháza közelébenMegrongálták a csepeli kálváriát

Megrongálták a csepeli kálváriáthirdetés
Bíróság elé állhatnak a karácsonykor metróalagútba sétáló fiatalok

Bíróság elé állhatnak a karácsonykor metróalagútba sétáló fiatalok


BÍRÓSÁG,     KARÁCSONY,     METRÓ

Életveszélyesen megsérült egy férfi a tatai várjátékokon

Életveszélyesen megsérült egy férfi a tatai várjátékokon


TATA,     RENDŐRSÉG,     BALESET

Megvannak a hatoslottó 20. heti nyerőszámai

Megvannak a hatoslottó 20. heti nyerőszámai


LOTTÓ,     HATOSLOTTÓ,     SZERENCSE

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen