hirdetés
Belföld

Továbbra is csak három napot igazolhatnak a szülők egy félévben

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete korábban azt javasolta, hogy emeljék a jelenlegi hatról 15 napra az egy évben a szülő által igazolható iskolai hiányzások számát, hogy így ne kelljen a gyerekeknek például egy nátha vagy hasmenés miatt a rendelőben várakozva a komolyabb betegséggel való megfertőződést kockáztatnia. Az Emmi szerint ugyanakkor tökéletesen bevált az eddigi rendszer, és az marad is.
Beteg gyerek Továbbra sem igazolhatnak félévente 3 napnál több hiányzást a szülők (Forrás: brisbanekids.com.au)
hirdetés

Korábban a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete azt javasolta, hogy a jelenlegi hat helyett egy tanévben a szülők 15 nap hiányzást igazolhassanak a gyermekeiknek, az orvoshoz fordulók közül többen – az érintettek 40-50 százaléka – ugyanis nem betegség, hanem igazolás miatt keresték fel a kezelőorvosukat.

Az egyesület egyben felvetette, hogy a náthával vagy hasmenéssel otthon maradó gyereknek is be kell mennie a rendelőbe, pedig orvosi vizsgálat nélkül is megoldódna a helyzet.

„Betegrendelésen betegek vannak. Közéjük kell beülni az igazolásért érkező gyógyult, egészséges gyermekeknek” – mondta Póta György, a szervezet alelnöke az InfoRádiónak.

Hozzátette, a szülők és az orvosok terheit is nagyságrendekkel lehetne csökkenteni, ha több napot igazolhatnának a jelenleginél a gyerekek szülei.

Az Emmi azonban másként látja a helyzetet – a Magyar Időknek azt mondta, hogy bevált az, hogy a gyermekeknek egy félévben három napot igazolhat a szülő, ami elég „az elkerülhetetlenül az iskolai időszakban megvalósítandó családi programokra”.

Az Emmi szerint nem fordulhat elő olyan, hogy egy orvos a tanuló vizsgálata nélkül ad ki orvosi igazolást, hiszen orvosi igazolás csak akkor adható ki, ha az orvos a tanuló betegségéről és gyógyulásáról meggyőződött, és később megállapítja, hogy a gyerek mások egészségét nem veszélyeztetve újból mehet iskolába.

„Ha beteg a gyerek, akkor nyilván orvoshoz kell vinni, és a betegség tényéről és időtartamáról az orvos szabályszerűen kiállítja az igazolást” – fogalmazta meg a oktatási kormányzat.

Érvelésük szerint a szülő által félévente igazolható három nap ebből a szempontból éppen a gyorsan gyógyuló betegségek miatt lehet a házirendekben, amennyiben viszont ennél hosszabb ideig beteg a gyerek, és nem kerül orvoshoz, úgy a szülői felelősség kérdése is felmerül.

Az iskolák a belső szabályzatukban határozhatják meg a szülők által igazolható hiányzások számát, a köznevelési jogszabályok ezzel kapcsolatos megkötést nem tartalmaznak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lelőtte társát a vadászaton egy bokodi férfi

Lelőtte társát a vadászaton egy bokodi férfihirdetés
Hét éve történt gyilkosság miatt emeltek vádat egy férfi ellen

Hét éve történt gyilkosság miatt emeltek vádat egy férfi ellenToroczkai László visszatérne a Jobbik mozgalmi jellegéhez

Toroczkai László visszatérne a Jobbik mozgalmi jellegéhezhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen