Belföld

Akár 15 év börtönt is kaphat Bróker Marcsi

Tizenöt éven át folytatta csalássorozatát Bróker Marcsi, és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségtől a Portfolio megtudta, akár ugyanennyi év börtön várhat rá. Kiderült az is, a vádlott bizalmi alapú személyes kapcsolatot tartott fenn az ügyfelekkel, ennek köszönhető, hogy voltak, akik jelentős vagyont bíztak rá.
Bróker Marcsi Kihallgatásra kísérik Bróker Marcsit (Forrás: police.hu)

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség nemrég jelentette be, hogy elkészült a vádirat a Kun-Mediátor Kft. ügyében. Az ügynek 768 sértettje van, a kárérték 10 milliárd forintra tehető, ebből pedig 4 milliárd forint térült meg – tudta meg a Portfolio a főügyészségtől.

Dobrai Sándorné, a Kun-Mediátor Kft. vezetője az ügyfeleknek azt ígérte, hogy betétekbe és értékpapírokba fekteti a pénzüket, erre azonban a valóságban nem került sor. A Portfolio megtudta azt is, hogy lényegében minden korosztályból voltak befektetők a sértettek között.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy hogyan tudta a nő évekig megtéveszteni az ügyfeleket. A főügyészség szerint mindezt Bróker Marcsi úgy érhette el, hogy az ügyfeleivel bizalmi alapú, jó személyes kapcsolatot ápolt, és sokáig fenn tudta tartani a sikeres tevékenység látszatát.

A Kun-Mediátor Kft. hivatalosan utazásszervezéssel, utazásközvetítéssel, valutaváltással és befektetési tanácsadással foglalkozott, így a hírek szerint Bróker Marcsi az ügyfeleit arra kérte, hogy a befizetésnél a közleményben „valutaváltást” tüntessenek fel.

A társaság nyilvános beszámolójában első ránézésre nincs nyoma csalásnak, a cég árbevétele éveken keresztül 50-70 millió forint között stagnált.

A vállalat utolsó nyilvános beszámolója szerint 2013-ban 18 főt foglalkoztatott, nekik 18,6 millió forint bruttó munkabért fizetett ki, és ekkor mintegy 70 milliós árbevételt ért el. Az üzemi eredmény 19,1 milliós veszteséget mutatott, ez ugyanakkor a pénzügyi műveletek 24 milliós eredménye kompenzált, a mérleg szerinti eredmény 4,4 millió forint profit volt.

A főügyészség egyben elmondta azt is, hogy a büntetés kiszabásánál a legsúlyosabban minősülő bűncselekmény büntetési tételét kell alapul venni, ami 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés. A halmazati szabályok szerint ennek a büntetési tételkeretnek a felső határa felével emelkedik, aminek megfelelően a büntetést 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés közötti tartalomban kell megállapítani.

Noha korábbi sajtóhírek szerint Bróker Marcsinak akár bűntársai is lehetnek, de mivel mással szemben nem merült fel gyanú, így Dobrai Sándorné az ügy egyetlen vádlottja. Korábban a Blikk írt arról, hogy elképzelhető, hogy a vádlott családja és munkatársai is részt vehettek a családban, illetve a hivatalos adatok szerint 2008-ig Marcsika két lánya is 12-12 százalék arányban tulajdonosok voltak a cégben. 2008-tól viszont Dobrai Sándorné annak 70 százalékos tulajdonosa, lányainak pedig nincs üzletrésze.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen