hirdetés
Belföld

15 kiskorú tett vallomást a bicskei gyermekotthonban történt zaklatásokról

Tizenöt kiskorú tett vallomást a bicskei gyermekotthon korábbi vezetője ellen szexuális zaklatás miatt – írja az ATV.hu. Az intézmény volt vezetője augusztus végéig biztosan előzetes letartóztatásban marad, a gyermekotthont pedig a jövőben be fogják zárni.
Bicskei gyermekotthon A bicskeihez hasonló nagy gyermekotthonokat az elkövetkező években megszüntetik, kisebb létesítmények váltják fel őket (Forrás: feol.hu)
hirdetés

A portál felidézi, tavaly az RTL Klub Házon kívül című műsorában számolt be a gyermekotthon két korábbi lakója arról, hogy V. János éveken keresztül zaklatta őket. Ezt követően a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felfüggesztette állásából a bicskei intézmény akkori vezetőjét, majd belső vizsgálatot rendelt el és rendőrségi feljelentést tett. Október végén döntött a Székesfehérvári Járásbíróság V. János előzetes letartóztatásba helyezéséről.

A férfi a gyanú szerint 2008 és 2016 között a gondozása alatt álló gyerekekkel hatalmi viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végzett, illetve a gyerekeket próbálta rávenni erre. 2007 és 2011 között a gyermekotthon 18 évesnél fiatalabb lakóit rendszeresen szexuális visszaélésnek tette ki, amivel erkölcsi, érzelmi fejlődésüket veszélyeztette.

Az ATV információi szerint a férfi legalább két olyan rábízott gyermeket is molesztált, akik ekkor még nem töltötték be 12. életévüket.

Ahogyan arról nemrég beszámoltunk, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemrég Székesfehérváron azt mondta, megszűnnek a nagyon nagy, 200-300 fős gyermekotthonok hazánkban, és ehelyett legfeljebb 12 személyes lakásotthonok és maximum 48 személyes, családias környezetet biztosító otthonok lesznek.

Emellett szigorítják a gyermekotthonok vezetőinek kiválasztását is, egyebek mellett több információt kell gyűjtenie a jelöltekről az állami fenntartónak.

A bicskei gyermekotthon bezárását elmondása szerint egyébként is tervezték, azonban a fenti esetek hatására gyorsítanak a folyamaton. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor zárják be a bicskei gyermekotthont.

A Székesfehérvári Járásbíróság meghosszabbította V. János előzetes letartóztatását augusztus 24-ig, indoklása szerint azért, mert továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, illetve megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon megakadályozná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást. A gyanúsított és védője fellebbeznek.

Érdekesség, hogy többen még most így úgy vélik, a gyermekotthon volt igazgatója ártatlan – ennek megfelelően a Facebookon is alapítottak egy „Harcoljunk az Igazságért! János Bácsi Ártatlan!!!” nevű csoportot, amelynek megközelítőleg 270 tagja van.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen