hirdetés
Belföld

Felelős a sofőr is a veronai buszbalesetért az olasz nyomozás szerint

A veronai buszbaleset idejében a járművet vezető sofőr súlyos alvászavarban szenvedett, a magas vérnyomásának enyhítésére a vezetési képességet befolyásoló gyógyszert szedett, és – noha nem tudni, hogy a baleset idejében még beteg volt-e – nem sokkal az út előtt influenzás is volt. A betegségeiről nem tájékoztatta a főnökét. Az olasz nyomozásból kiderült az is, hogy a valóban volt egy pót-üzemanyagtartály is a buszban, ennek esetleges szerepe a tragédia alakulásában egyelőre nem ismert pontosan.
Veronai baleset helyszíne A veronai baleset helyszíne januárban (Forrás: borsonline.hu)
hirdetés

Az Origo birtokába került jegyzőkönyv szerint az olasz nyomozók egyértelműen az egyik sofőrt teszik a veronai buszbaleset felelősévé. A portál szerint többen azt állítják, hogy a baleset pillanatában az a férfi vezetett, akiről kiderült, hogy alvási apnoéban szenved. Ráadásul a betegsége olyan súlyos volt, hogy csak egy állapotának enyhítésére szolgáló szerkezettel tudott aludni.

Kiderült az is, hogy a magas vérnyomásának enyhítésére 10 milligramm Covercard nevű orvosságot szedett, amely – a betegtájékoztató szerint – befolyásolhatja a gépjárművezetési képességet és az egyes gépezetek kezelésének képességét.

A sofőr a főnökét nem tájékoztatta sem az alvászavarról, sem pedig a magas vérnyomásról – közölte a hatóságokkal a férfi felesége. A nő beszámolt arról is, hogy férje az utazás előtt influenzás volt.

Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a sofőrnek nem volt agyvérzése és szívrohama sem, míg a sofőr azt mondta, hogy nem aludt el a volán mögött.

Külső szemtanúk és az utasok felidézték, hogy a baleset előtt több alkalommal is az autópálya szélén lévő fizikai akadályra hajtott a busz, ez pedig a buszban erős rezgést okozott. A szakértői vizsgálat szerint a jármű első része ütközött a felüljáró pilléréhez, ennek következtében pedig felrobbant a benzin.

Az olasz nyomozás szerint a busz csomagtartójánál volt egy 460 literes pót-üzemanyagtartály, amelyet azonban nem írtak bele a forgalmi engedélybe. Az Origo úgy tudja, nem kizárható, hogy a póttartály is hozzájárult a tűz gyors terjedéséhez.

Az autópálya szalagkorlátjával kapcsolatban az olasz hatóságok megállapították, hogy az nem látta el kellő mértékben a feladatát, ennek kellett volna ugyanis megállítania a buszt, és megvédenie az utasokat.

A portál értesülése szerint július közepén várható a baleset jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatala.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Jobbik: Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez!

Jobbik: Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez!Dunába esett egy férfi az Erzsébet hídról, a vízirendőrök segítettek rajta

Dunába esett egy férfi az Erzsébet hídról, a vízirendőrök segítettek rajta


DUNA,     BUDAPEST,     RENDŐRSÉG

Kigyulladt egy raktérépület Kelenföldön

Kigyulladt egy raktérépület Kelenföldön


KELENFÖLD,     BUDAPEST,     TŰZ

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen