Belföld

Egyre gyakoribb az ételmérgezés gyanúja a magyar vendéglátóhelyeken

Egyre több az ételmérgezés gyanújáról szóló bejelentés és a vendéglátóhelyeket felkereső ellenőrök is egyre több szabálytalanságot találnak – írta a Világgazdaság.
Elégedetlen fogyasztók A kép illusztráció (Forrás: traveller.com.au)

A munkaerőhiány következtében gyakran cserélődik a személyzet, ennek egy mellékhatása pedig az, hogy azok a vendéglátóhelyek, ahol elment a betanított régi személyzet, az újak betanítására már nem feltétlenül rendelkeznek elegendő idővel – mondta a Világgazdaságnak Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője.

Ezzel együtt a bizonyos helyek ellenőrzésére fordított idő is megnőtt, és amíg tíz-húsz éve még néhány óra alatt el tudtak végezni egy átfogó vizsgálatot, addig jelenleg akár egy napba is beletelik, mire az ellenőrök átvizsgálnak egy-egy helyet. Ennek az az oka, hogy

„az újonc dolgozók gyakran még a kérdéseket sem értik meg”.

A Gozsdu-udvarban például nyolc ellenőrzött vendéglátóhely közül hat esetében ideiglenesen fel kellett függeszteni az ételkészítést és a kiszolgálást is. Az ellenőrök egyre több több szabálytalanságot találnak általánosságban a vendéglátóhelyeken.

Nagy a különbség persze a Magyarországon működő 53-56 ezer étterem között, hiszen vannak, amelyeket Michelin-csillagokkal ismertek el, míg a másik póluson egészen problémásak is lehetnek. Zoltai Anna szerint a nyelvet és az európai szabályokat nem ismerő nemzetiségi gyorséttermek is gyakran problémásak, többet az év elején higiéniai takarítás idejére kellett bezárni.

Megjegyezte, a fogyasztók is sokat tehetnek az élelmiszer-biztonság fenntartásáért azzal, ha csak olyan helyeken étkeznek, ahol láthatóan tiszta környezetben, gondos élelmiszer-kezelés folyik.

Egyre többen jelentenek ételmérgezés-gyanús eseteket a Nébih ingyenesen hívható zöldszámán is. Míg két éve 2, addig tavaly már 137 ilyen esetet jelentettek, ebben az évben pedig csak az első hat hónapban 87 telefonhívás érkezett. Amennyiben felmerült az ételmérgezés gyanúja, soron kívüli vizsgálat indul – azonban megdöbbentő lehet, hogy

„a szakmai becslések szerint az esetek 1 százalékáról szerez csak tudomást a a hivatal”.

Nemrég véget ért a közétkeztetés átfogó ellenőrzése is, ennek során a 3188 főzőkonyha közül

  • elégtelen minősítést 235,
  • jót és kiválót pedig 1137

egység kapott. Az ellenőrzés-sorozat hatására jelentősen csökkent a szabálytalanságok száma, és míg 2015-ben 30, addig 2016-ban „csak” 19 esetben jegyeztek fel ételmérgezést vagy fertőzést a közétkeztetésben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen