hirdetés
Belföld

Több mint 120 millió forintot fizetett ki az állam a raboknak a kifogásolható körülmények miatt

A magyar állam már több mint 120 millió forintot fizetett ki az elhelyezési körülményeik miatt panaszt benyújtó és kártalanítást kérő raboknak – írta a Magyar Hírlap.
Börtön A kép illusztráció (Forrás: mirror.co.uk)
hirdetés

Az idei évtől lehetőség van arra, hogy a fogvatartottak az alapvető jogaikat sértő elhelyezési körülmények miatt panaszt nyújtsanak be, és kártérítésért folyamodjanak, ezt a lehetőséget pedig a Magyar Hírlap szerint már sok rab kihasználta.

Az év elején hatályba lépett szabályozás óta a fogvatartottak, 1964 esetben tettek panaszt az elhelyezésükkel kapcsolatban, és összesen 5006 esetben terjesztettek elő a kártalanítási igénnyel összefüggő beadványt – tudta meg a lap a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától.

Eddig 212 esetben, összesen valamivel több mint 120 millió forint kártérítést ítéltek meg a büntetés-végrehajtási bírók a panaszos raboknak, a kártalanítás átlagos összege pedig napi 1437 forint.

Ahogyan arról már írtunk, Strasbourgban az elmúlt években több alkalommal is kártérítést ítéltek meg a raboknak a magyar büntetés-végrehajtási rendszer hiányosságaival összefüggésben. Két éve például több rabnak a börtönök túlzsúfoltsága és az ebből fakadó megalázó körülmények miatt miatt több mint 22 millió forintos kártérítést kellett fizetnie a magyar államnak.

A Magyar Hírlap szerint a kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának egy 2015-ös ítélete alapján alkotta meg a hazai kártalanítási eljárás jogintézményét.

A magyar törvények szerint a jogszabályban előírt élettér biztosításának hiánya és az ehhez esetlegesen kapcsolódó más, a kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütköző elhelyezési körülmény által előidézett sérelem – így például a nem elkülönített illemhely, a nem megfelelő szellőztetés, világítás vagy fűtés, illetve a „rovarok által előidézett sérelem” – miatt kártalanítás jár.

Minden egyes olyan nap után jár a kártalanítás, amikor a rab az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmény(ek)nek volt kitéve, a kártalanítás összege pedig napi legalább 1200, legfeljebb pedig 1600 forint lehet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Semjén: Európa jövőjéért is felelősek vagyunk

Semjén: Európa jövőjéért is felelősek vagyunk


EURÓPA,     SEMJÉN ZSOLT,     KDNP

Kövér: Európa sorsa is eldőlhet a magyarországi választáson

Kövér: Európa sorsa is eldőlhet a magyarországi választásonFidesz: Brüsszel továbbra is a kötelező kvótát erőlteti

Fidesz: Brüsszel továbbra is a kötelező kvótát erőltetihirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen