hirdetés
Belföld

Több mint 120 millió forintot fizetett ki az állam a raboknak a kifogásolható körülmények miatt

A magyar állam már több mint 120 millió forintot fizetett ki az elhelyezési körülményeik miatt panaszt benyújtó és kártalanítást kérő raboknak – írta a Magyar Hírlap.
Börtön A kép illusztráció (Forrás: mirror.co.uk)
hirdetés

Az idei évtől lehetőség van arra, hogy a fogvatartottak az alapvető jogaikat sértő elhelyezési körülmények miatt panaszt nyújtsanak be, és kártérítésért folyamodjanak, ezt a lehetőséget pedig a Magyar Hírlap szerint már sok rab kihasználta.

Az év elején hatályba lépett szabályozás óta a fogvatartottak, 1964 esetben tettek panaszt az elhelyezésükkel kapcsolatban, és összesen 5006 esetben terjesztettek elő a kártalanítási igénnyel összefüggő beadványt – tudta meg a lap a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától.

Eddig 212 esetben, összesen valamivel több mint 120 millió forint kártérítést ítéltek meg a büntetés-végrehajtási bírók a panaszos raboknak, a kártalanítás átlagos összege pedig napi 1437 forint.

Ahogyan arról már írtunk, Strasbourgban az elmúlt években több alkalommal is kártérítést ítéltek meg a raboknak a magyar büntetés-végrehajtási rendszer hiányosságaival összefüggésben. Két éve például több rabnak a börtönök túlzsúfoltsága és az ebből fakadó megalázó körülmények miatt miatt több mint 22 millió forintos kártérítést kellett fizetnie a magyar államnak.

A Magyar Hírlap szerint a kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának egy 2015-ös ítélete alapján alkotta meg a hazai kártalanítási eljárás jogintézményét.

A magyar törvények szerint a jogszabályban előírt élettér biztosításának hiánya és az ehhez esetlegesen kapcsolódó más, a kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütköző elhelyezési körülmény által előidézett sérelem – így például a nem elkülönített illemhely, a nem megfelelő szellőztetés, világítás vagy fűtés, illetve a „rovarok által előidézett sérelem” – miatt kártalanítás jár.

Minden egyes olyan nap után jár a kártalanítás, amikor a rab az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmény(ek)nek volt kitéve, a kártalanítás összege pedig napi legalább 1200, legfeljebb pedig 1600 forint lehet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Két holttestet találtak Szentendrén

Két holttestet találtak SzentendrénA jobb oktatásért tüntettek diákok a fővárosban

A jobb oktatásért tüntettek diákok a fővárosbanhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen