hirdetés
Belföld

A Velencei Bizottság szerint a már működő intézményekre nem alkalmazható a felsőoktatási törvény módosítása

A Velencei Bizottság a magyar felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos jelentése szerint általában véve megfelelnek a törvény szabályai az európai gyakorlatnak, de több követelmény is túlságosan szigorú, esetleg nem is megalapozott. A már az országban működő intézményekre ráadásul nem is lehetne alkalmazni azt álláspontjuk szerint.
A felsőoktatási törvény módosítása ellen tiltakozók 2017 áprilisában A felsőoktatási törvény módosítása ellen tiltakozók 2017 áprilisában (MTI Fotó: Marjai János)
hirdetés

A hvg.hu szerint a Velencei Bizottság elismeri, hogy egy országnak joga van szabályozni a felsőoktatási intézményeit, és a magyar hatóságok döntésétől függ, hogy át kell-e alakítani a keretszabályozást, illetve, hogy mikor kell ezt megtenni.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy törvényesen csak a Magyarország területén még nem aktív külföldi intézményekre alkalmazhatóak a módosítások, valamint megfogalmazták, hogy túlságosan is gyorsan fogadták el a törvényt. Utóbbi egyrészt azért problémás, mert nem tette lehetővé, hogy transzparens legyen a törvényalkotási folyamat, másrészt pedig az érintett feleknek sem volt lehtőségük az előzetes konzultációra.

A jelentés szerint elsősorban a CEU-t érinti közvetlenül a szabályozás – hiszen a névhasználati tilalom a másik 23 külföldi egyetemet nem érintette –, jóllehet, a módosítás egyetlen intézményt sem nevezett meg.

A kormányt a Velencei Bizottság egyebek mellett arra szólította fel, hogy ne írjon elő nemzetközi megállapodást a származási országgal, ahogyan azt se, hogy a székhelyen egyetemi oktatást kell nyújtani, illetve töröljék el a névhasználatra vonatkozó indokolatlan szabályozást.

Úgy látják, a külföldi és magyar partneregyetem közti együttműködést indokolatlan korlátozni, valamint biztosítani kell, hogy ne befolyásolják az egyetemi szabadságot a munkavállalásra vonatkozó szabályok.

A Velencei Bizottság egyben megjegyezte, amennyiben a magyar kormánynak vannak még kérdései, úgy állnak a rendelkezésükre. A testület állásfoglalásait egyébként nem kötelező figyelembe venni, de a tagországok többnyire megteszik ezt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményeihirdetés
Baleset miatt teljes útzár van a 11-es főúton Dunabogdánynál

Baleset miatt teljes útzár van a 11-es főúton DunabogdánynálNepáli embercsempészt fogtak el Letenyén

Nepáli embercsempészt fogtak el Letenyénhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen