hirdetés
Belföld

A Velencei Bizottság szerint a már működő intézményekre nem alkalmazható a felsőoktatási törvény módosítása

A Velencei Bizottság a magyar felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos jelentése szerint általában véve megfelelnek a törvény szabályai az európai gyakorlatnak, de több követelmény is túlságosan szigorú, esetleg nem is megalapozott. A már az országban működő intézményekre ráadásul nem is lehetne alkalmazni azt álláspontjuk szerint.
A felsőoktatási törvény módosítása ellen tiltakozók 2017 áprilisában A felsőoktatási törvény módosítása ellen tiltakozók 2017 áprilisában (MTI Fotó: Marjai János)
hirdetés

A hvg.hu szerint a Velencei Bizottság elismeri, hogy egy országnak joga van szabályozni a felsőoktatási intézményeit, és a magyar hatóságok döntésétől függ, hogy át kell-e alakítani a keretszabályozást, illetve, hogy mikor kell ezt megtenni.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy törvényesen csak a Magyarország területén még nem aktív külföldi intézményekre alkalmazhatóak a módosítások, valamint megfogalmazták, hogy túlságosan is gyorsan fogadták el a törvényt. Utóbbi egyrészt azért problémás, mert nem tette lehetővé, hogy transzparens legyen a törvényalkotási folyamat, másrészt pedig az érintett feleknek sem volt lehtőségük az előzetes konzultációra.

A jelentés szerint elsősorban a CEU-t érinti közvetlenül a szabályozás – hiszen a névhasználati tilalom a másik 23 külföldi egyetemet nem érintette –, jóllehet, a módosítás egyetlen intézményt sem nevezett meg.

A kormányt a Velencei Bizottság egyebek mellett arra szólította fel, hogy ne írjon elő nemzetközi megállapodást a származási országgal, ahogyan azt se, hogy a székhelyen egyetemi oktatást kell nyújtani, illetve töröljék el a névhasználatra vonatkozó indokolatlan szabályozást.

Úgy látják, a külföldi és magyar partneregyetem közti együttműködést indokolatlan korlátozni, valamint biztosítani kell, hogy ne befolyásolják az egyetemi szabadságot a munkavállalásra vonatkozó szabályok.

A Velencei Bizottság egyben megjegyezte, amennyiben a magyar kormánynak vannak még kérdései, úgy állnak a rendelkezésükre. A testület állásfoglalásait egyébként nem kötelező figyelembe venni, de a tagországok többnyire megteszik ezt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen