Belföld

Tisztességtelen volt a BKK pótdíja a bíróság szerint

A Budapesti II. és III. kerületi Bíróság egy megbüntetett utasnak adott igazat, ugyanis a vele szemben támasztott pótdíjkövetelés mértéke a jegyár 92-szerese volt, ami tisztességtelen – írta az Index.
Jegyellenőrök A kép illusztráció (Forrás: ripost.hu)

Az utast képviselő Dr. Illés Levente Ákos Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje, Pulay Vince az Indexnek elmondta, hogy ismerősét 2015 őszén bírságolták meg a BKK ellenőrei, de a közlekedési társaság nagyjából egy évig nem törődött a büntetéssel – mígnem egyszer csak fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett.

Az ügyvédjelölt két érvet is felvetett, amelyek egyike az elévülés kérdése volt, a másik pedig az, hogy meglátása szerint tisztességtelen volt a követelés alapjául meghatározott általános szerződési feltétel. Pulay Vince szerette volna, hogy bíróság mondja ki: a BKK pótdíjszabása vajon jogilag tisztességes-e.

A bíróság a BKK által meghatározott pótdíjat a parkolási pótdíjjal hasonlította össze.

Míg utóbbi esetében a 15 napon belüli befizetésnél az egy órai várakozási díj 12-14-szerese és 15 nap után annak 40-szerese volt a pótdíj mértéke, addig a BKK esetében 30 napon belül már 45-szörös, azt meghaladóan pedig 92-szeres összeget kellett fizetni.

A bíróság szerint ez nyilvánvalóan sérti a Polgári Törvénykönyv meghatározott pontját, a BKK követelését pedig elutasította arra hivatkozva, hogy tisztességtelensége miatt érvénytelen az adott szerződési feltétel.

A bíróság már a 32 ezer forintra vonatkozóan állapította meg a tisztességtelenséget, ugyanis a 16 ezer forintos pótdíj összeg az adott ügyben már éppen elévült. 

Pulay Vince úgy véli, valószínűleg a 32 ezer forintos követelésekre alapított perek nagyrészt megnyerhetőek, ezt figyelembe véve pedig felmerülhet a kérdés, hogy vajon a bíróság döntése nyomán alkot-e új pótdíjszabást a BKK.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen