hirdetés
Belföld

Kósa Lajos elárulta, melyik „csoport” nem fizet adót

A Fidesz frakcióvezetője szerint egyébként nem is népcsoportról, hanem csoportokról van szó – ahogyan Semjén Zsolt viszonylag hamar pontosította is azt a kérdéses nyilatkozatában.
Kósa Lajos Kósa Lajos szerint a háztartásbeliek és az egyetemisták például olyan csoportok, akik életükben egy fillér adót nem fizettek (Forrás: alfahir.hu)
hirdetés

A HírTV Semjén Zsoltot arról kérdezte, hogy miért jár szavazati jog azoknak a határon túli magyaroknak, akiknek nincs Magyarországon bejelentett lakcímük, és egy másik országban fizetnek adót. Erre válaszként a miniszterelnök-helyettes elmondta:

„PC módon fogalmazva, tudnék olyan népcsoportot, pontosabban olyan csoportokat mondani Magyarországon, akik életükben egy fillér adót nem fizettek, mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk”.

Tehát az adófizetés és szavazati jog nem függ össze – nyugtázta Semjén Zsolt –, és minden magyarnak született joga van arra, hogy állampolgár legyen. Márpedig az állampolgárság és a szavazati jog elválaszthatatlanok.

A „népcsoportos” megjegyzést követően hamar felmerült a kérdés, hogy vajon kikre próbálhatott így – „politikailag korrekt módon” – utalni.

A megfejtés Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint nem más, mint (például)

  • az egyetemisták, illetve
  • a háztartásbeliek.

Szerinte nyelvbotlás volt Semjén Zsolt részéről az, hogy csoport helyett először népcsoportot mondott.

Az egyetemisták és háztartásbeliek példáját kibontva megfogalmazta, hogy aki például 18 éves korában leérettségizett és utána felsőoktatási intézményekben tanul, adót ugyan nem fizet, de – nagyon helyesen – mégis szavaz.

Vannak olyanok is, akik adófizetői körbe nem tartozó munkát végeznek egész életükben, például a háztartásbeli munkát végzők – akik szintén csoportja a társadalomnak –, s nekik mégis, nagyon helyesen, van választójoguk.

„És akkor nagyon hosszan lehetne sorolni azt, hogy kik azok, akik egyébként nagyon helyesen választójoggal rendelkeznek” – tette hozzá. „És Semjén Zsoltnak igaza volt, és pontosította magát, mert nem népcsoportot, hanem csoportot mondott” – tisztázta a helyzetet Kósa Lajos.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen