Belföld

A távozó holland nagykövet kifogásolt interjúja „utolsó csepp volt a pohárban”

A magyar külügynek nem a holland külüggyel, hanem a távozó nagykövettel volt baja, és már a 168 órának adott kifogásolt interjút megelőzően is volt vele probléma – tudta meg az Index nevük elhallgatását kérő külügyi forrásoktól.
Gajus Scheltema Gajus Scheltema (Forrás: nepszava.hu)

Az Indexnek a Külgazdasági- és Külügyminisztériumban dolgozó, nevük elhallgatását kérő források elmondták, hogy Gajus Scheltema nem volt érdekelt a magyar-holland kapcsolatok erősítésében, és úgy érezték, hogy emellett „utálja is őket”.

Megjegyezték például, hogy Scheltema a holland és magyar külügyminiszterek találkozásának elősegítéséért sem sokat tett, ráadásul meglátásuk szerint a távozó nagykövet Magyarország rossz hírét keltette.

A külügyminisztériumi források azonban úgy vélik, Scheltema „rosszindulatúsága” a magyar-holland gazdasági kapcsolatokra nem volt hatással, és az sem a holland kormánynak szól, hogy Magyarország nagyköveti szinten megszakította a diplomáciai kapcsolatot Hollandiával, hanem a nagykövetnek.

Utóbbi egyébként a portál forrásai szerint Szijjártó Péter döntése lehetett, aki feltehetőleg abban bízik, hogy Hollandia „nem áll bele a konfliktusba”, és bocsánatot kér Scheltema nyilatkozata miatt.

Bert Koenders holland külügyminiszter a kormány lépésére reagálva elmondta, hogy meglátása szerint nyilvánvalóan „nincs kapcsolat a terror és a magyar kormány tettei között”, ugyanakkor az ügy kellemetlen.

Gajus Scheltema távozó holland nagykövet korábban a 168 órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy a muszlim terroristák „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”, valamint Orbán világlátását „marxistának” nevezte, mert szerinte „csak pro és kontra álláspont” van.

Csütörtökön Szijjártó Péter erre úgy reagált: remélik, hogy Scheltema „gyorsan hazamegy”, egyúttal megjegyezte, nem látják többé szívesen a külügyminisztériumban.

Pénteken Budapesten már azt jelentette be, hogy Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, és meghatározatlan ideig szünetel a nagyköveti szintű kapcsolattartás a két ország között. Elmondta azt is, hogy „ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés”, valamint szavaiból kiderült, hogy az ügyvivői szintű kapcsolat megmarad.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen