hirdetés
Belföld

Tárgytalanná válhat a korrupcióellenes népszavazási kezdeményezés

Már kedden megszavazhatja az Országgyűlés a korrupcióellenes törvénymódosítást, ilyen módon pedig szinte tárgytalanná válna Vágó Gábor népszavazási kezdeményezése – írja a hvg.hu.
Az Országgyűlés plenáris ülése Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. szeptember 18-án. Mögötte Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI Fotó: Máthé Zoltán
hirdetés

Vágó Gábor egykori LMP-s politikus és a korrupcióellenes népszavazási kezdeményezést támogató pártok azt szeretnék elérni, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége csak legalább tizenkét év elteltével évüljön el. Vasárnap már meg is kezdődött a népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtés.

A hvg.hu szerint lényegében tárgytalanná válna a kezdeményezés azzal, ha az Országgyűlés már kedden megszavazná a szigorítást egy törvénymódosítást követően, miután a mai napon több ellenzéki párt is javaslatot adott be a törvénymódosításra.

Ennek előzménye, hogy Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap elmondta, hogy a Fidesz is indokoltnak tartja az elévülési idő meghosszabbítását a korrupcióval összefüggő bűncselekmények esetében, így ehhez nincs szükség aláírást gyűjteni népszavazáshoz. Ehhez hozzátette: elég volna, ha a népszavazást kezdeményező ellenzéki pártok bármely képviselője törvényjavaslatot nyújtana be erről, amelyet a Fidesz támogatna.

Hétfőn a Jobbik, az Együtt és az LMP is javaslatot adott be törvénymódosítására, végül a Jobbik javaslatát 163 igen és 3 tartózkodás mellett – a Fidesz támogatásával – elfogadták a képviselők, így szigorodhat a büntető törvénykönyv. 

A lap szerint a módosítást a jobbikos benyújtók a felelősségre vonás miatt tartják szükségesnek, és egyben megjegyzik, hogy a korrupció elleni küzdelem közös cél, és mivel a Fidesz új frakcióvezetője támogatóan nyilatkozott egy ilyen jellegű javaslatról, így reményeik szerint mielőbb hatályba léptethető a módosítás.

A Jobbik közleményében azzal kapcsolatban, hogy a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról szóló jogszabály-tervezetüket az Országgyűlés Házbizottsága kezdeményezésükre sürgős megtárgyalásra javasolta, azt írta:

„A Jobbik már korábban is számos indítványt nyújtott be a korrupció visszaszorítására és a közpénztolvajok elszámoltatására (...), ám eddig az összeset lesöpörte az asztalról a Fidesz”.

A hvg.hu-nak Hadházy Ákos, az LMP társelnöke korábban azt mondta, hogy az LMP más pártok javaslatát is támogatja, a Momentum elnöke, Fekete-Győr András viszont úgy véli, a népszavazásra szükség van azért, mert az, amennyiben sikeres volna, három évig kötné a parlamentet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Harminc határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

Harminc határsértőt tartóztattak föl a hétvégénTiltott állatviadal szervezőit fogták el Mohácson

Tiltott állatviadal szervezőit fogták el Mohácsonhirdetés
A 29. héten 2 telitalálat is adódott a hatoson

A 29. héten 2 telitalálat is adódott a hatosonKéssel támadt a trolibuszvezetőre egy férfi Zuglóban

Késsel támadt a trolibuszvezetőre egy férfi ZuglóbanÖt embert mentettek ki a Velencei-tóból a gárdonyi rendőrök

Öt embert mentettek ki a Velencei-tóból a gárdonyi rendőrökhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen