hirdetés
Belföld

Kormányinfó: Soros György tervére vonatkozik a nemzeti konzultáció

A 99. Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt egyebek mellett a munkanélküliségről – amely a rendszerváltozás óta nem volt ilyen alacsony –, a kvótarendszerről, illetve arról is, hogy milyen kérdések szerepelnek a nemzeti konzultációban.
Lázár János sajtótájékoztatója Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. szeptember 28-án. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő. MTI Fotó: Bruzák Noémi
hirdetés

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos, csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 4,44 millió ember dolgozott Magyarországon idén nyáron és ősszel, ráadásul úgy, hogy az elmúlt évben 58 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás és 40 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma – írja az MTI.

A foglalkoztatási ráta 68-69 százalékra változott a korábbi 54,5 százalékról, a munkanélküliség pedig a rendszerváltozás óta példátlanul alacsony, 4,1-4,2 százalékos. A fiatalok körében 11 százalék a munkanélküliségi ráta.

A német választással kapcsolatosan Lázár János elmondta, hogy kormányként és kormánypártként is gratulálnak, az pedig nagy siker, hogy a velük szövetségben dolgozó CDU/CSU nyert, és ehhez hivatalos levélben is gratuláltak. Alapvető magyar érdeknek nevezte, hogy Németországnak stabil kormánya legyen.

Ezután az ukrán oktatási törvényről is szólt, amellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar kormány nem tudja megérteni vagy elfogadni azt, hogy míg eddig mindenkinek joga volt az anyanyelve használatára, most miért akar ebből Ukrajna visszalépni. Mindez szerinte olyan összeurópai ügy, amelyet az EU-nak védenie kellene. Mindazonáltal a megegyezés lehetőségét is nyitva kell hagyni.

Szó esett a kvótarendszerről is, amely Lázár János szerint megbukott, ugyanis szeptember 26-ig az Európai Bizottság által előírt létszám mindössze 29 százalékát – vagyis az előírt több mint 98 ezerből csak 29 144 menedékkérőt – fogadták be a tagállamok. Ismét szót emelt amellett, hogy a határok megvédése nemzetállami hatáskör, egyben közölte, hogy a kormány a következő időszakokban nem vesz részt közös migrációs politikában, senkit nem fog betelepíteni Magyarországra.

A miniszter egyben elmondta, hogy az újabb, október elején induló nemzeti konzultáció nagyrészt a Soros György által ismertetett momentumokra vonatkozik, a már elkészült kérdőív pedig hozzáférhető, és november elejéig minden magyar háztartásba eljut.

A „Soros-tervben” szerepel elmondása szerint évi 1 millió bevándorló befogadása az EU-ba, a határvédelmi rendszerek lebontása, az illegális bevándorlók anyagi támogatása, az általuk elkövetett jogellenes cselekmények enyhébb elbírálás alá sorolása, egy közös uniós ügynökség létrehozása, valamint a nemzetállamok helyett egy más társadalmi struktúra megvalósítása.

Lázár János elmondta azt is, hogy egymillió forinttal csökkenti január elsejétől a három vagy több gyermekes családok jelzáloghiteleit a kormány, ehhez pedig a járási hivataloknál kell majd beadni egy kérvényt, amit követően a vizsgálat után 10 napon belül jóváírják ezt az összeget.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a kórházak adósságáért a magyar kormány helyt áll, az államkassza várhatóan minden lejárt, jogszerű és elismert számlát kifizet. A kormány az év végén dönthet az adósságok kifizetéséről, a lejárt tartozások mennyiségének függvényében.

A Szeged és Hódmezővásárhely között épülő tramtrainnel kapcsolatban megjegyezte, hogy 9 milliárd forintból 3,5 kilométer villamospálya épül Szegeden és Vásárhelyen, a villamoskocsikat pedig a Stadler hozza 17 milliárdért. A harmadik beszerzés a Békéscsaba és Szabadka közötti vasúti pályák korszerűsítésére vonatkozik.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen