hirdetés
Belföld

Világháborús bombát találtak az I. kerületben - Feloldották a Krisztina tér környékének lezárását

Második világháborús bombát találtak a főváros I. kerületében, a Krisztina téren hétfőn. A környék egy részét várhatóan délután 6 óra körül lezárják, több épületet kiürítenek - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.
Világháborús bombát találtak a főváros I. kerületében Tűzszerész egy 100 kilogramm körüli második világháborús rombolóbomba mellett a főváros I. kerületében, a Krisztina téren 2017. október 2-án. A bomba földmunkák közben találták a templom plébániájának udvarán. A környék egy részét a tűzszerészeti munkálatok idejére lezárták, több épületet kiüríttek. MTI Fotó: Lakatos Péter
hirdetés

Markovics Zita elmondta, földmunkák közben találtak egy feltehetően 100 kilogramm körüli második világháborús rombolóbombát, amelynek egyelőre csak az egyik része látszik ki a földből.

Mivel a környéken egy idősek otthona is található, amelyet ki kell üríteni, a lezárás várhatóan 18 óra körül kezdődik. Az azonosítás idejére 200 méteres sugarú körben lezárják a Krisztina tér körüli utakat, ez sok lakóházat, az említett otthont és iskolákat is érint.

Frissítés:

Több száz embernek kell ideiglenesen elhagynia otthonát a főváros I. kerületében hétfőn talált második világháborús bomba miatt - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

Markovics Zita elmondta, a bombát a Krisztina téri plébánia udvarán találták, a plébániával összeépült Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium lábazatának szigetelésekor, mintegy másfél méter mélyen.

Közölte: körülbelül harminc lakóépületből kell embereket kikísérni, egyebek mellett a Krisztina körút 55-ből 16, a Szent Gellért iskolából 40, egy másik oktatási intézményből 48, az idősek otthonából pedig mintegy száz embert visznek ki.

Markovics Zita szólt arról is, hogy a környék lezárása este fél 7 és 7 óra között kezdődhet.

Lezárták a Krisztina tér környékét, több BKK-járatot érint a korlátozás

Lezárták a főváros I. kerületében található Krisztina tér környékét az ott talált második világháborús bomba miatt, a korlátozás több közösségi közlekedési járatot érint - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Markovics Zita, a tűzszerész ezred kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: egy idősotthonból 95, a környékbeli, a lezárás által érintett mintegy 30 lakóházból több mint 300 embert kísértek ki.

Közölte: lezárták a Krisztina körutat a Mikó utca és a Krisztina tér között, a Mészáros utcát az Ág utcától a Krisztina térig, valamint a térre befutó kisebb utcákat, a többi között a Roham utcát és a Gellérthegy utcát 200 méteres sugarú körben.

A BKK Facebook-oldalán azt írta: az 56-os villamos terelve az Alkotás utca-Villányi út útvonalon közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér közötti megállókat. Pótlóbusz jár a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között az Attila út érintésével.

A 105-ös autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Győri út, az Ág utca és a Krisztina tér megállót.

A 16-os autóbusz a Deák Ferenc tér felé terelve közlekedik, nem érinti a Krisztina tér megállót.

A 178-as autóbusz nem közlekedik a Döbrentei tér és a Naphegy tér között.

Frissítés - Feloldották a Krisztina tér környékének lezárását, elszállítják a robbanótestet

Megsemmisítették a főváros I. kerületében, a Krisztina téren talált világháborús bomba gyújtószerkezetét, a robbanótestet elszállítják, a környék lezárását pedig feloldották hétfő este - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

Markovics Zita elmondta, egy 100 kilogramm tömegű orosz repeszromboló bombát találtak, amelynek gyújtószerkezetét a helyszínen megsemmisítették a tűzszerészek, a bombatestet pedig a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják.

Közölte azt is: a környező lakóépületekből és az idősotthonból 733 embert kellett kikísérni, közülük 113 embert egy Attila úti gimnáziumban, 80-at kórházakban fogadtak. Délután, amikor megtudták, hogy bombát találtak az épületnél, azonnal hazaküldték a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 260 diákját és a tanárokat. A lezárás 41 épületet érintett, a többi között hat üzletet, három iskolát és egy idősotthont.

A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán közölte: megnyitották a tűzszerészi munkák idejére lezárt Krisztina körutat, a Mészáros utcát és a mellékutcákat is. Az 56-os és az 56A villamos, a 16-os, a 105-ös autóbusz ismét az eredeti útvonalán, a 178-as autóbusz pedig a teljes vonalon jár.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vádat emeltek egy gyermekét elhanyagoló anya ellen

Vádat emeltek egy gyermekét elhanyagoló anya ellenhirdetés
Két balesetben hárman haltak meg pénteken hajnalban

Két balesetben hárman haltak meg pénteken hajnalbanRendőrautókat is megrongáltak a tüntetők

Rendőrautókat is megrongáltak a tüntetőkhirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen