Belföld

Világháborús bombát találtak az I. kerületben - Feloldották a Krisztina tér környékének lezárását

Második világháborús bombát találtak a főváros I. kerületében, a Krisztina téren hétfőn. A környék egy részét várhatóan délután 6 óra körül lezárják, több épületet kiürítenek - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.
Világháborús bombát találtak a főváros I. kerületében Tűzszerész egy 100 kilogramm körüli második világháborús rombolóbomba mellett a főváros I. kerületében, a Krisztina téren 2017. október 2-án. A bomba földmunkák közben találták a templom plébániájának udvarán. A környék egy részét a tűzszerészeti munkálatok idejére lezárták, több épületet kiüríttek. MTI Fotó: Lakatos Péter

Markovics Zita elmondta, földmunkák közben találtak egy feltehetően 100 kilogramm körüli második világháborús rombolóbombát, amelynek egyelőre csak az egyik része látszik ki a földből.

Mivel a környéken egy idősek otthona is található, amelyet ki kell üríteni, a lezárás várhatóan 18 óra körül kezdődik. Az azonosítás idejére 200 méteres sugarú körben lezárják a Krisztina tér körüli utakat, ez sok lakóházat, az említett otthont és iskolákat is érint.

Frissítés:

Több száz embernek kell ideiglenesen elhagynia otthonát a főváros I. kerületében hétfőn talált második világháborús bomba miatt - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

Markovics Zita elmondta, a bombát a Krisztina téri plébánia udvarán találták, a plébániával összeépült Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium lábazatának szigetelésekor, mintegy másfél méter mélyen.

Közölte: körülbelül harminc lakóépületből kell embereket kikísérni, egyebek mellett a Krisztina körút 55-ből 16, a Szent Gellért iskolából 40, egy másik oktatási intézményből 48, az idősek otthonából pedig mintegy száz embert visznek ki.

Markovics Zita szólt arról is, hogy a környék lezárása este fél 7 és 7 óra között kezdődhet.

Lezárták a Krisztina tér környékét, több BKK-járatot érint a korlátozás

Lezárták a főváros I. kerületében található Krisztina tér környékét az ott talált második világháborús bomba miatt, a korlátozás több közösségi közlekedési járatot érint - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Markovics Zita, a tűzszerész ezred kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: egy idősotthonból 95, a környékbeli, a lezárás által érintett mintegy 30 lakóházból több mint 300 embert kísértek ki.

Közölte: lezárták a Krisztina körutat a Mikó utca és a Krisztina tér között, a Mészáros utcát az Ág utcától a Krisztina térig, valamint a térre befutó kisebb utcákat, a többi között a Roham utcát és a Gellérthegy utcát 200 méteres sugarú körben.

A BKK Facebook-oldalán azt írta: az 56-os villamos terelve az Alkotás utca-Villányi út útvonalon közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér közötti megállókat. Pótlóbusz jár a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között az Attila út érintésével.

A 105-ös autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Győri út, az Ág utca és a Krisztina tér megállót.

A 16-os autóbusz a Deák Ferenc tér felé terelve közlekedik, nem érinti a Krisztina tér megállót.

A 178-as autóbusz nem közlekedik a Döbrentei tér és a Naphegy tér között.

Frissítés - Feloldották a Krisztina tér környékének lezárását, elszállítják a robbanótestet

Megsemmisítették a főváros I. kerületében, a Krisztina téren talált világháborús bomba gyújtószerkezetét, a robbanótestet elszállítják, a környék lezárását pedig feloldották hétfő este - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

Markovics Zita elmondta, egy 100 kilogramm tömegű orosz repeszromboló bombát találtak, amelynek gyújtószerkezetét a helyszínen megsemmisítették a tűzszerészek, a bombatestet pedig a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják.

Közölte azt is: a környező lakóépületekből és az idősotthonból 733 embert kellett kikísérni, közülük 113 embert egy Attila úti gimnáziumban, 80-at kórházakban fogadtak. Délután, amikor megtudták, hogy bombát találtak az épületnél, azonnal hazaküldték a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 260 diákját és a tanárokat. A lezárás 41 épületet érintett, a többi között hat üzletet, három iskolát és egy idősotthont.

A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán közölte: megnyitották a tűzszerészi munkák idejére lezárt Krisztina körutat, a Mészáros utcát és a mellékutcákat is. Az 56-os és az 56A villamos, a 16-os, a 105-ös autóbusz ismét az eredeti útvonalán, a 178-as autóbusz pedig a teljes vonalon jár.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen