Belföld

A DK szeretné, ha nem szavazhatnának, akik soha nem éltek Magyarországon

A Demokratikus Koalíció szeretné, hogy akik soha nem éltek Magyarországon, ne is szavazhassanak a magyar választásokon – erről Vadai Ágnes, a párt alelnöke beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.
Vadai Ágnes sajtótájékoztatója Vadai Ágnes sajtótájékoztatón (Forrás: Facebook / Demokratikus Koalíció)

Érvelése szerint a jognak és kötelességnek együtt kell járnia, vagyis az szavazhasson, aki viseli is annak a következményeit.

A DK alelnöke emellett megjegyezte, hogy nemrég elkészült az erdélyi Szászfenesen egy református templom, amelynek építését a magyar kormány anyagilag is támogatta. 

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a templomavatón mondott beszédében „alig burkoltan kijelentette”, hogy a község azért kapott pénzt az építkezésre, mert 2014-ben „az erdélyi magyarok a Fideszre szavaztak”, és akkor várhatnak további pénzeket, ha jövőre is ezt a kormányt támogatják.

Amellett, hogy a DK helyesnek tartja, ha a mindenkori magyar kormány hozzájárul a határon túli magyar közösségek oktatási, illetve kulturális kiadásaihoz és a határon túli magyarság nemzeti identitásának megőrzéséhez, tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak tartják, hogy Orbán Viktor a magyarországi adófizetők pénzén vásároljon magának szavazatokat a szomszédos országokban.

Az Index azt írja, a Publicus Intézet felmérése szerint a többség nem támogatja a határon túli magyarok szavazati jogát, és csupán a megkérdezettek 18 százaléka mondta, hogy a határon túli magyaroknak is jár a magyar szavazójog figyelembe véve, hogy nem fizetnek itthon adót. A portál szerint a Fidesz szavazóinak is csak fele támogatja a külhoni magyarok szavazójogát.

A Fidesz-frakció közleményében úgy reagált a Vadai Ágnes sajtótájékoztatóján elhangzottakra, hogy meglátásuk szerint Gyurcsány Ferencék ismét megtagadnák a külhoni magyarokat, és ahogyan korábban egyszer már gyűlöletkampányt folytattak ellenük, most újra megteszik ezt.

A közleményben egyben azt írják, „mindig is tudták”, hogy Gyurcsányék „soha nem adnának” állampolgárságot és szavazati jogot a külhoni magyaroknak. A Fidesz-frakció úgy látja, 2004-ben magyart magyar ellen fordítottak. Egyben felidézik: Gyurcsány Ferenc a kettős állampolgárságról szóló törvényt sem szavazta meg.

„A külhoni magyarság a nemzet elválaszthatatlan része. Gyurcsányék azonban előbb adnának jogokat a migránsoknak, mint a külhoni magyaroknak” – zárják a közleményt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen