hirdetés
Belföld

A DK szeretné, ha nem szavazhatnának, akik soha nem éltek Magyarországon

A Demokratikus Koalíció szeretné, hogy akik soha nem éltek Magyarországon, ne is szavazhassanak a magyar választásokon – erről Vadai Ágnes, a párt alelnöke beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.
Vadai Ágnes sajtótájékoztatója Vadai Ágnes sajtótájékoztatón (Forrás: Facebook / Demokratikus Koalíció)
hirdetés

Érvelése szerint a jognak és kötelességnek együtt kell járnia, vagyis az szavazhasson, aki viseli is annak a következményeit.

A DK alelnöke emellett megjegyezte, hogy nemrég elkészült az erdélyi Szászfenesen egy református templom, amelynek építését a magyar kormány anyagilag is támogatta. 

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a templomavatón mondott beszédében „alig burkoltan kijelentette”, hogy a község azért kapott pénzt az építkezésre, mert 2014-ben „az erdélyi magyarok a Fideszre szavaztak”, és akkor várhatnak további pénzeket, ha jövőre is ezt a kormányt támogatják.

Amellett, hogy a DK helyesnek tartja, ha a mindenkori magyar kormány hozzájárul a határon túli magyar közösségek oktatási, illetve kulturális kiadásaihoz és a határon túli magyarság nemzeti identitásának megőrzéséhez, tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak tartják, hogy Orbán Viktor a magyarországi adófizetők pénzén vásároljon magának szavazatokat a szomszédos országokban.

Az Index azt írja, a Publicus Intézet felmérése szerint a többség nem támogatja a határon túli magyarok szavazati jogát, és csupán a megkérdezettek 18 százaléka mondta, hogy a határon túli magyaroknak is jár a magyar szavazójog figyelembe véve, hogy nem fizetnek itthon adót. A portál szerint a Fidesz szavazóinak is csak fele támogatja a külhoni magyarok szavazójogát.

A Fidesz-frakció közleményében úgy reagált a Vadai Ágnes sajtótájékoztatóján elhangzottakra, hogy meglátásuk szerint Gyurcsány Ferencék ismét megtagadnák a külhoni magyarokat, és ahogyan korábban egyszer már gyűlöletkampányt folytattak ellenük, most újra megteszik ezt.

A közleményben egyben azt írják, „mindig is tudták”, hogy Gyurcsányék „soha nem adnának” állampolgárságot és szavazati jogot a külhoni magyaroknak. A Fidesz-frakció úgy látja, 2004-ben magyart magyar ellen fordítottak. Egyben felidézik: Gyurcsány Ferenc a kettős állampolgárságról szóló törvényt sem szavazta meg.

„A külhoni magyarság a nemzet elválaszthatatlan része. Gyurcsányék azonban előbb adnának jogokat a migránsoknak, mint a külhoni magyaroknak” – zárják a közleményt.



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Biztosított az ország gázellátása

Biztosított az ország gázellátása



Súlyosan megsebesítette élettársát egy nő Vas megyében

Súlyosan megsebesítette élettársát egy nő Vas megyében



hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen