Belföld

Az egyházak más véleményen vannak, mint Orbán Viktor és az őcsényiek

Sok egyház vezetője nem ért egyet a miniszterelnök és az őcsényi lakosság hozzáállásával.
Az Országgyűlés plenáris ülése Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 9-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Orbán Viktor korábban azt mondta, "semmi kivetnivalót nem talál" abban, hogy az őcsényiek tiltakoztak a menekültek üdültetése ellen. Mint mondta:

"Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, nem akarnak az országba és nem akarnak a falujukba.(...) Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni."

Ezek után az Index a legnagyobb magyar egyházak vezetőitől kérdezte meg, hogy egyetértenek-e a miniszterelnök szavaival.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kifejtette, hogy azoknak a rászoruló menekülteknek készek segíteni, akik "a nemzetközi jog és a magyar törvények szerint legálisan tartózkodnak az országban".

Emellett azt is elmondta, hogy "mély aggodalommal és szomorúsággal értesült az Őcsényben történtekről". Ezután hozzátette:

"Közös felelősségünk, hogy gátat szabjunk a gyűlölködésnek és a társadalmunk békességét veszélyeztető folyamatoknak."

A Mazsihisz vezetője is nyilatkozott a híroldalnak, amely során elmondta, elfogadhatatlan a gyűlöletkeltés minden formája. Teljesen mindegy, hogy "zsidókról, keresztényekről, muszlimokról, romákról, melegekről, migránsokról vagy konkrét személyről" beszélünk.

Azt is elmondta:

"A kiszolgáltatottak és segítőik elleni erőszak nem helyes, a félelmekből eredő indulatokat csillapítani kell minden rendelkezésre álló eszközzel".

A Magyar Katolikus Egyház Püspöki konferenciához tartó egyházmegyéket is megkereste a lap, ám Nyíregyházáról nem szerettek volna állást foglalni és Erdő Péter bíboros sem válaszolt az Index kérdéseire.

Ezzel szemben a Magyarországi Evangélikus Egyház azt mondta, néhány napra szívesen befogadják azokat a gyermekeket, akik Őcsénybe mentek volna, emellett pedig az is kiderült, hogy az egyház egy olyan egyéni tevékenységet végez (Diakóniai Szolgálat), amellyel a legális menekültstátusszal rendelkezőknek segítenek, "hogy be tudjanak illeszkedni az őket befogadó közösségekben és megtalálják a helyüket a magyar társadalomban".Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen