hirdetés
Belföld

Vona a Jobbik feloszlatására is felkészült

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a HVG-nek adott interjúban elmondta, hogy lélekben és gyakorlatban is fel van készülve a párt esetleges feloszlatására, de ugyanígy felkészült arra is, ha adott esetben megvonnák az állami támogatást.
Vona Gábor Vona Gábor (Forrás: Facebook /Jobbik Magyarországért Mozgalom)
hirdetés

A HVG szerint zavargásokhoz vezetne, ha a bíróság a választás előtt betiltaná a Jobbikot, és noha a párt megrogyasztására a pénzügyeinek vizsgálata is elég lehet, a feloszlatására csak akkor kerülne sor biztosan, ha az ügyészség a bíróság előtt bizonyítani tudná, hogy a Jobbik alkotmányellenesen működik.

A lap felidézi, büntetőeljárás folyik a számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése címén, ami viszont közvetlenül nem vezethet a párt bezárásához. Noha két év szabadságvesztéssel sújtható ez a vétség, és nem jelent azonnali veszélyt a Jobbik létére, arra elég lehet, hogy a kampány idején a párt vezetőit a közvélemény előtt „köztörvényes bűnözőként” igyekezzenek feltüntetni.

Vona Gábor a HVG-nek adott interjúban elmondta, hogy lélekben és gyakorlatban is fel van készülve a párt esetleges feloszlatására, még ha nem is ez a legvalószínűbb forgatókönyv. Egyúttal elmondása szerint felkészült az állami támogatás megvonására, illetve választási csalásra is.

A Jobbik elnöke egyelőre nem hív utcára senkit, de – attól függetlenül, ő mondja vagy sem – nem tartja kizártnak, hogy előállhat olyan pillanat, mikor az emberek az utcára fognak menni.

A lap szerint a Jobbik elleni átfogó támadással a Fidesz nehéz feladvány elé állította a demokratikus ellenzék pártjait, ha ugyanis azok a jogállamiságra hivatkozva védelmükbe veszik a Jobbikot, úgy a kormányzati kommunikáció várhatóan „mindent meg fog tenni azért”, hogy a szélsőségek védelmezőjeként tüntesse fel őket.

A HVG megjegyzi, a Fidesznek nagy politikai kockázatot jelenthetne, ha a Jobbikot bezárnák a választások előtt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen