hirdetés
Belföld

A „tanárhiány miatt” még nem volt matematika- és angolóra egy iskolában

Egy középiskolában ebben a tanévben még nem tartottak matematika- és angolórát, mert nincs tanár, egy Nógrád megyei iskolában pedig hat hét alatt négy informatikatanár távozott, akik közalkalmazottként még a pedagógusi bérnél is kevesebbet kaptak – számol be róla az atv.hu.
Iskolás gyerekek Több iskolában is problémát jelent a tanárhiány (Forrás: freepik.com)
hirdetés

Az ATV Start műsorában csütörtökön Mendrey Lászlót, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökét kérdezték azzal kapcsolatban is, hogy egy ceglédi középiskolában állítólag van olyan osztály, ahol szeptember óta nem volt még sem matematika, sem angolóra, ugyanis nincsen tanár.

Erről az esetről Mendrey László elmondása szerint már maga is hallott, de szerinte „nem egy egyedi esetről” van szó.

„Még szeptembert megelőzően, tehát még az előző tanévben számtalan olyan helyről van információ, amely matematikatanárt keres, informatikatanárt keres, kémia-, fizikatanárt keres. Tehát ez jellemző tünet” – tette hozzá a PDSZ elnöke.

A ceglédi esetnek az atv.hu szerkesztősége szerdán próbált utána járni, de az iskola igazgatója és az intézményfenntartó is elzárkózott a nyilatkozattól – jóllehet, a hírt nem is cáfolták.

Mendrey László a műsorban emellett megjegyezte, tudomása van egy olyan Nógrád megyei iskoláról, ahonnan hat hét alatt négy informatikatanár is távozott, ugyanis közalkalmazottként még a pedagógusi fizetésnél is kevesebbet kaptak.

„Informatikusként egyébként az ottani besorolásoknak 2,5-3-szorosát minimum megkapják. (…) Nem mindegy (az sem), hogy milyen feltételek között, milyen gépparkkal tudnak dolgozni, milyen eszközökkel. Ez egy rengeteg összetevőjű folyamat, azt gondolom, hogy ezen mindenféleképpen változtatni kell” – fejtette ki Mendrey.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a gyermekek szakórái nem csak például egy évben kétszer-háromszor, hanem „trendszerűen” elmaradnak, és a tanulóknak otthon kell ezt valamiképpen pótolni, akkor az érintett gyermekek hátrányt szenvednek a továbbtanulásban. Mendrey László kiemelte: a nyelvtanulás alapvetően befolyásolja a gyerekek továbbtanulási lehetőségeit, ráadásul 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet bekerülni egyetemre.

Az atv.hu felidézte, a PDSZ elnöke szeptember elején az Eduline oktatási portálnak arról beszélt, hogy a tanárhiány olyan mértéket öltött, hogy már például a Facebookon, a Jófogáson, a Vaterán és közösségi oldalakon keresztül is próbálnak pedagógust találni az iskolák.

Akkor a Vaterán 1308 álláshirdetés volt az „oktatás-tudomány” kategóriában, és a Jófogáson is meghaladta az álláshirdetések száma a százat. A pedagógusi állásokat a közigazgatási állásportálon is meg kell hirdetni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen