hirdetés
Belföld

Ötödik áldozata is lehet a dámóci mérgezéseknek

Egy ötödik, október végén bekövetkezett halálesetet is vizsgálnak a dámóci mérgezéssel kapcsolatban – írja a Blikk. A lap szerint a mérgező „pálinkával” kereskedő személy családja „még a faluból is elmenekülhetett”.
Ötödik áldozata is lehet a dámóci mérgezéseknek A kép illusztráció (Forrás: boon.hu)
hirdetés

Ahogyan arról már írtunk, a múlt hétvégén többen kórházba kerültek, miután egy pálinkaként árult, de metil-alkoholt tartalmazó, egy helybelitől vásárolt italt fogyasztottak.

Egy 14 éves fiatal és egy 68 éves nő is meghalt keddig, majd a keddi napon az elhunyt fiú apja és nagybátyja is életüket vesztették – írja a Blikk.

A lap információi szerint lehetséges, hogy ennél is több áldozata van a mérgezéseknek, ugyanis a hatóságok egy ötödik halálesetet is vizsgálnak az esettel kapcsolatban. Október végén egy lázacsékei lakos szívelégtelenségben hunyt el, de a mérgezéses esetek miatt felboncolják, hogy hivatalosan is kiderüljön, összefüggésbe hozható-e halála a dámóci mérgezésekkel.

„Eltűnt a faluból” a mérgezéssel gyanúsított dámóci férfi családja

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-Főkapitányság tájékoztatása szerint a rendőrök őrizetbe vettek egy dámóci férfit, akitől az érintettek a mérgező folyadékot vásárolták, valamint egy lázacsékei férfit is, akitől a gyanú szerint a folyadék származik. 

A Blikk szerint a mérgezések óta a helyiek nem látták sem a dámóci árus családját, sem őt magát: úgy hallották, hogy még a faluból is elmentek.

A bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a gyanúsítottakkal szemben

A Boon.hu szerint a mérgezésekkel összefüggésben gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége és életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt indult büntetőeljárás a két gyanúsított ellen, akik a megalapozott gyanú szerint a lakóhelyükön szeszes italok értékesítésével foglalkoztak.

Október 25. körül az első rendű gyanúsított 10 liter alkoholos italt vett a másodrendű vádlottól, ebből november másodikán délután egy liternyi mennyiséget adott el a 14 éves dámóci sértettnek. A fiatal, édesapja és egy rokona még aznap este ittak az italból, amelytől mindhárman rosszul lettek, és életveszélyes állapotban kerültek kórházba. November negyedikén egy dámóci nőt otthonában találtak holtan, az ő esetében is felmerült a mérgezés lehetősége, lakásában pedig ismeretlen eredetű alkoholos italt találtak.

Az ügyészség lakhelyelhagyási tilalom elrendelését indítványozta a gyanúsítottakkal szemben, amely kényszerintézkedést a bíróság szükségesnek talált.

A gyanúsítottak terhére rótt cselekmény akár 5 évet meghaladó tartamú szabadságvesztéssel is büntethető, és az esetükben fennálló szökés veszélyének megelőzése, illetve a nyomozás zavartalan lefolyása érdekében a bíróság indokoltnak találta a gyanúsítottak szabad mozgásának korlátozását.

A bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a gyanúsítottakkal szemben, akik a tilalom alatt engedély nélkül nem hagyhatják el és nem változtathatják meg a bíróság által kijelölt lakóhelyüket, máskülönben előzetes letartóztatásba kerülnek.

Minél nagyobb a mennyiség, annál inkább okozhat súlyos mérgezést a metil-alkohol

Ahogyan más mérgeknél, úgy a metilalkohol esetében is igaz, hogy minél nagyobb a mennyiség, annál inkább képes súlyos, akár halálos mérgezést okozni – mondta Zacher Gábor toxikológus az M1 aktuális csatorna kedd délutáni műsorában.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetőjét a dámóci mérgezéssel kapcsolatban kérdezték, mert a mérgezéseket feltehetően metilalkoholt tartalmazó pálinka okozta – írja az MTI.

A toxikológus elmondta, hogy kis, egy százaléknál alacsonyabb mennyiségben előfordulhat metilalkohol az alkoholban, ám az még nem okoz érdemi toxikus hatást. A metilalkohol káros hatása függ arról is, hogy mennyi alkohollal együtt fogyasztja valaki.

„A metil- és az etilalkohol között kémiai szerkezetbeli különbség van. Az etilalkoholtól alapvetően 'csak' be tud rúgni az ember, de annak is lehet az egész szervezetre negatív hatása.”

A metilalkohol tünete lehet olyan ittasság, ami nem javul.

„A metilalkohol a központi idegrendszerre hat, okozhat súlyos vesekárosodást, a szervezet teljes működése fel tudja mondani a szolgálatot. Olyan tünetről is beszámoltak, mintha 'hó esne', de a mérgezés akár súlyos látási problémát, vakságot is okozhat” - fejtette ki Zacher Gábor.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Elfáradt, majd segítséget kért a tolvaj

Elfáradt, majd segítséget kért a tolvaj


ÖRKÉNY,     RENDŐRSÉG,     LOPÁS

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen