hirdetés
Belföld

Ötödik áldozata is lehet a dámóci mérgezéseknek

Egy ötödik, október végén bekövetkezett halálesetet is vizsgálnak a dámóci mérgezéssel kapcsolatban – írja a Blikk. A lap szerint a mérgező „pálinkával” kereskedő személy családja „még a faluból is elmenekülhetett”.
Ötödik áldozata is lehet a dámóci mérgezéseknek A kép illusztráció (Forrás: boon.hu)
hirdetés

Ahogyan arról már írtunk, a múlt hétvégén többen kórházba kerültek, miután egy pálinkaként árult, de metil-alkoholt tartalmazó, egy helybelitől vásárolt italt fogyasztottak.

Egy 14 éves fiatal és egy 68 éves nő is meghalt keddig, majd a keddi napon az elhunyt fiú apja és nagybátyja is életüket vesztették – írja a Blikk.

A lap információi szerint lehetséges, hogy ennél is több áldozata van a mérgezéseknek, ugyanis a hatóságok egy ötödik halálesetet is vizsgálnak az esettel kapcsolatban. Október végén egy lázacsékei lakos szívelégtelenségben hunyt el, de a mérgezéses esetek miatt felboncolják, hogy hivatalosan is kiderüljön, összefüggésbe hozható-e halála a dámóci mérgezésekkel.

„Eltűnt a faluból” a mérgezéssel gyanúsított dámóci férfi családja

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-Főkapitányság tájékoztatása szerint a rendőrök őrizetbe vettek egy dámóci férfit, akitől az érintettek a mérgező folyadékot vásárolták, valamint egy lázacsékei férfit is, akitől a gyanú szerint a folyadék származik. 

A Blikk szerint a mérgezések óta a helyiek nem látták sem a dámóci árus családját, sem őt magát: úgy hallották, hogy még a faluból is elmentek.

A bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a gyanúsítottakkal szemben

A Boon.hu szerint a mérgezésekkel összefüggésben gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége és életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt indult büntetőeljárás a két gyanúsított ellen, akik a megalapozott gyanú szerint a lakóhelyükön szeszes italok értékesítésével foglalkoztak.

Október 25. körül az első rendű gyanúsított 10 liter alkoholos italt vett a másodrendű vádlottól, ebből november másodikán délután egy liternyi mennyiséget adott el a 14 éves dámóci sértettnek. A fiatal, édesapja és egy rokona még aznap este ittak az italból, amelytől mindhárman rosszul lettek, és életveszélyes állapotban kerültek kórházba. November negyedikén egy dámóci nőt otthonában találtak holtan, az ő esetében is felmerült a mérgezés lehetősége, lakásában pedig ismeretlen eredetű alkoholos italt találtak.

Az ügyészség lakhelyelhagyási tilalom elrendelését indítványozta a gyanúsítottakkal szemben, amely kényszerintézkedést a bíróság szükségesnek talált.

A gyanúsítottak terhére rótt cselekmény akár 5 évet meghaladó tartamú szabadságvesztéssel is büntethető, és az esetükben fennálló szökés veszélyének megelőzése, illetve a nyomozás zavartalan lefolyása érdekében a bíróság indokoltnak találta a gyanúsítottak szabad mozgásának korlátozását.

A bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a gyanúsítottakkal szemben, akik a tilalom alatt engedély nélkül nem hagyhatják el és nem változtathatják meg a bíróság által kijelölt lakóhelyüket, máskülönben előzetes letartóztatásba kerülnek.

Minél nagyobb a mennyiség, annál inkább okozhat súlyos mérgezést a metil-alkohol

Ahogyan más mérgeknél, úgy a metilalkohol esetében is igaz, hogy minél nagyobb a mennyiség, annál inkább képes súlyos, akár halálos mérgezést okozni – mondta Zacher Gábor toxikológus az M1 aktuális csatorna kedd délutáni műsorában.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetőjét a dámóci mérgezéssel kapcsolatban kérdezték, mert a mérgezéseket feltehetően metilalkoholt tartalmazó pálinka okozta – írja az MTI.

A toxikológus elmondta, hogy kis, egy százaléknál alacsonyabb mennyiségben előfordulhat metilalkohol az alkoholban, ám az még nem okoz érdemi toxikus hatást. A metilalkohol káros hatása függ arról is, hogy mennyi alkohollal együtt fogyasztja valaki.

„A metil- és az etilalkohol között kémiai szerkezetbeli különbség van. Az etilalkoholtól alapvetően 'csak' be tud rúgni az ember, de annak is lehet az egész szervezetre negatív hatása.”

A metilalkohol tünete lehet olyan ittasság, ami nem javul.

„A metilalkohol a központi idegrendszerre hat, okozhat súlyos vesekárosodást, a szervezet teljes működése fel tudja mondani a szolgálatot. Olyan tünetről is beszámoltak, mintha 'hó esne', de a mérgezés akár súlyos látási problémát, vakságot is okozhat” - fejtette ki Zacher Gábor.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Megvannak az ötöslottó 42. heti nyerőszámai

Megvannak az ötöslottó 42. heti nyerőszámaiTárselnökké választották Demeter Mártát az LMP-ben

Társelnökké választották Demeter Mártát az LMP-ben


LMP,     DEMETER MÁRTA,     PÁRT

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen