hirdetés
Belföld

„Minden harmadik nyugdíjas éhezik” Magyarországon Földényi György szerint

Földényi György, a Lendülettel Magyarországért párt elnöke a Hír TV Newsroom című műsorában azt mondta, hogy minden harmadik nyugdíjas éhezik Magyarországon, amivel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy önmagában a nyugdíjprémium kifizetése nem nyújt megoldást az idősek helyzetére. Meglátása szerint minden időskori juttatásnak el kellene érnie a létminimum szintjét, vagyis a 88 ezer forintot.
Idős ember pénzzel A kép illusztráció (Forrás: shutterstock.com)
hirdetés

A nyugdíjprémiumról szólva Földényi György a Hír TV műsorában elmondta, hogy 80 ezer forintos nyugdíjnál lép életbe az a korlátozás, ami

„a mindenki nyugdíjának a negyede, de maximum 20 ezer forint”.

Akinek ennél magasabb a nyugdíja, annak esetében a nyugdíjprémium összege nem változik: 12 ezer forint lesz.

„Akinek viszont alacsonyabb, annak kevesebb” – tette hozzá a Lendülettel Magyarországért párt elnöke.

Földényi György azt mondta, ma Magyarországon „minden harmadik nyugdíjas éhezik”, mert a nyugdíjuk összege nem közelíti meg a 80 ezer forintot, miközben már két évvel ezelőtti számítás szerint is 88 ezer forint volt a létminimum. Utóbbi összeget minden harmadik nyugdíjas nyugdíja nem éri el.

A nyugdíjkorrekcióval kapcsolatosan a Lendülettel Magyarországért elnöke elmondta, hogy ez az infláció különbségéből adódó összeg – az év elején a kormány 1,6 százalékkal emelte a nyugdíjak összegét, visszanézve azonban az infláció alakulását, ez 2,4 százalék lett. A különbözet 0,8 százalék, ennyivel emelték meg a nyugdíjasok nyugdíját, a különbséget az érintettek egy összegben, januárig visszamenőleg megkapták.

Földényi álláspontja szerint a nyugdíjkiegészítést és a nyugdíjprémiumot nem a jelenlegi kormány jóindulatából kapják nyugdíjasok, hiszen egy 2010 előtti törvény vonatkozik erre. Másfelől viszont ez szerinte nem is jelent megoldást a nyugdíjasok problémájára – ugyanis, mint fogalmazott,

„aki 12 hónapon keresztül éhezik, fázik és megélhetési gondjai vannak, ha év végén a nyugdíjának egyszer megkapja 20-30 százalékát, avval nem oldódik meg a problémája. És ezért mondja a Lendülettel Magyarországért azt, hogy minden nyugdíjasnak a jövedelmének el kell, hogy érje a létminimumnak az összegét”.

Hozzátette: az infláció kiszámításánál minden esetben egy nyugdíjaskosarat kellene figyelembe venni, ugyanis a nyugdíjasok által gyakran vásárolt, például élelmiszerek és gyógyszerek inflációjának növekedése magasabb lehet, mint más cikkeké.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Felgyújtottak egy házat Dejtáron, elfogták a fiatalkorú gyanúsítottat is

Felgyújtottak egy házat Dejtáron, elfogták a fiatalkorú gyanúsítottat isNagy a bizalom a mentőszolgálat iránt

Nagy a bizalom a mentőszolgálat iránthirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen