Belföld

„Minden harmadik nyugdíjas éhezik” Magyarországon Földényi György szerint

Földényi György, a Lendülettel Magyarországért párt elnöke a Hír TV Newsroom című műsorában azt mondta, hogy minden harmadik nyugdíjas éhezik Magyarországon, amivel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy önmagában a nyugdíjprémium kifizetése nem nyújt megoldást az idősek helyzetére. Meglátása szerint minden időskori juttatásnak el kellene érnie a létminimum szintjét, vagyis a 88 ezer forintot.
Idős ember pénzzel A kép illusztráció (Forrás: shutterstock.com)

A nyugdíjprémiumról szólva Földényi György a Hír TV műsorában elmondta, hogy 80 ezer forintos nyugdíjnál lép életbe az a korlátozás, ami

„a mindenki nyugdíjának a negyede, de maximum 20 ezer forint”.

Akinek ennél magasabb a nyugdíja, annak esetében a nyugdíjprémium összege nem változik: 12 ezer forint lesz.

„Akinek viszont alacsonyabb, annak kevesebb” – tette hozzá a Lendülettel Magyarországért párt elnöke.

Földényi György azt mondta, ma Magyarországon „minden harmadik nyugdíjas éhezik”, mert a nyugdíjuk összege nem közelíti meg a 80 ezer forintot, miközben már két évvel ezelőtti számítás szerint is 88 ezer forint volt a létminimum. Utóbbi összeget minden harmadik nyugdíjas nyugdíja nem éri el.

A nyugdíjkorrekcióval kapcsolatosan a Lendülettel Magyarországért elnöke elmondta, hogy ez az infláció különbségéből adódó összeg – az év elején a kormány 1,6 százalékkal emelte a nyugdíjak összegét, visszanézve azonban az infláció alakulását, ez 2,4 százalék lett. A különbözet 0,8 százalék, ennyivel emelték meg a nyugdíjasok nyugdíját, a különbséget az érintettek egy összegben, januárig visszamenőleg megkapták.

Földényi álláspontja szerint a nyugdíjkiegészítést és a nyugdíjprémiumot nem a jelenlegi kormány jóindulatából kapják nyugdíjasok, hiszen egy 2010 előtti törvény vonatkozik erre. Másfelől viszont ez szerinte nem is jelent megoldást a nyugdíjasok problémájára – ugyanis, mint fogalmazott,

„aki 12 hónapon keresztül éhezik, fázik és megélhetési gondjai vannak, ha év végén a nyugdíjának egyszer megkapja 20-30 százalékát, avval nem oldódik meg a problémája. És ezért mondja a Lendülettel Magyarországért azt, hogy minden nyugdíjasnak a jövedelmének el kell, hogy érje a létminimumnak az összegét”.

Hozzátette: az infláció kiszámításánál minden esetben egy nyugdíjaskosarat kellene figyelembe venni, ugyanis a nyugdíjasok által gyakran vásárolt, például élelmiszerek és gyógyszerek inflációjának növekedése magasabb lehet, mint más cikkeké.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen