hirdetés
Belföld

Eltörölheti a kormány a bérplafont

Hamarosan eltörölheti a 65 év alatti, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont a kormány, hogy így többeket sikerüljön bevonni a foglalkoztatásba – írja a Magyar Idők.
Idősebb munkavállaló A kép illusztráció (Forrás: dcimexpert.com)
hirdetés

Várhatóan szerdán tárgyalja a kormány a bérplafon eltörlését, és mivel a munkaadói és a munkáltatói oldalon egyetértés van, így a korlátozás hamarosan megszűnhet. Az idősebb, öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött korosztály jelentős munkaerő-tartalékot jelent, foglalkoztatásuk esetén a munkaadók jelentős kedvezményeket vehetnek igénybe.

A versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának múlt heti ülésén a felek egyetértettek abban, hogy időszerűvé vált a 65 év alatti ellátottakra vonatkozó bérplafon eltörlése – mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Magyar Időknek, hozzátéve, hogy a Liga ezt az intézkedés bevezetése óta következetesen kéri a kormánytól.

Mészáros Melinda elmondta, hogy jelenleg az ellátásban részesülő 65 év alattiak évente a mindenkori minimálbér 18-szorosát kereshetik meg egy év alatt, és ha adóköteles keresetük meghaladja ezt az összeget, akkor választaniuk kell az ellátás és a munkaviszony között.

„Ráadásul munkajogi kérdéseket is felvet, hogy azok, akik az év utolsó hónapjaiban a keresetük érdekében lemondtak az ellátásukról, kimaradnak az egyszeri nyugdíjprémiumból, valamint minden egyéb juttatásból is”

– mondta a szakszervezeti vezető, aki jelentős kockázatnak nevezte azt is, hogy amennyiben egy ellátottat elküldenek a munkahelyéről, és abban az évben már nem jogosult ellátásra, úgy az illető havi bevétel nélkül maradhat.

Ahogyan arra Mészáros Melinda felhívta a figyelmet, az érintettekre a keresetük után teljes körű adó-és járulékfizetési kötelezettség vonatkozik, de nem jár esetükben az éves félszázalékos nyugdíjemelés.

A Magyar Idők úgy tudja, a kormány és az érdekképviseletek is az 55 és 64 évesnél idősebb közötti korú munkavállalóknál látják az egyik legnagyobb munkaerő-tartalékot. A lap szerint a nyugdíjas-szövetkezeti modell az érintett csoport munkavállalásához jelentős könnyítést nyújt, a munkaadóknak pedig a munkahelyvédelmi akció jelent könnyítést azáltal, hogy jelentős járulékcsökkentés jár az 55 évnél idősebbek foglalkoztatása után.

A korcsoportban 353 ezer munkavállaló után érvényesítettek kedvezményt, ez a munkahelyvédelmi akcióba bevontak harmadát jelenti. Az 55 év felettiek után a havi munkabér 100 ezer forintot meg nem haladó részéig csak a szociális hozzájárulási adó mértékének felét kell megfizetni – ismerteti a lap.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen