hirdetés
Belföld

Milliárdokat költünk év végén az édességekre

Több milliárd forint értékben, több ezer tonna édességet vásárolunk az év végén – derül ki a Magyar Idők cikkéből. A csokimikulásokat ugyan eddig is beszerezhették a vásárlók, a valódi roham viszont csak most kezdődik – tavaly a lap szerint a karácsonyi időszakban 9 milliárd forintot szántak az édességekre a vásárlók.
Csokimikulás A kép illusztráció (Forrás: spoonuniversity.com)
hirdetés

Az édesség kiválasztásánál a vásárlók ma már elsősorban azt nézik, hogy valódi csokoládéból készült-e a termék, az ár pedig csak a harmadik helyen áll a fogyasztói döntéshozatalban – mondta Benke Anna, a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára a Magyar Időknek.

A piaci szereplők úgy látják, hogy miközben az eladott mennyiség évről évre némi mérséklődést mutat, addig az árbevétel stagnál. Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint tavaly 3,4 milliárd forintért vásároltak a szezonális édességből, ezért az összegért összesen 655 tonna került a vásárlók kosarába.

Szaloncukorból 3500-4000 tonnányit vásároltak összesen 5,5-6 milliárd forint értékben, míg a legtöbbet tavaly is a hagyományos csokoládémikulásból adták el. Utóbbi fedte le az ünnepi édességpiac több mint 60 százalékát. A hagyományos ajándékcsomag és az adventi kalendáriumok ugyancsak népszerűek voltak, ezek részesedése 10-10 százalékos volt.

A gyártók egyre inkább felismerik azt az igényt, hogy az édesség mellé játékot is vásárolnának a fogyasztók, akik így ma már számtalan olyan csomag közül is válogathatnak, amelyben játékfigura is jár a csokimikulás mellé. A teljes forgalom mintegy 5 százalékát tavaly éppen az ilyen „vegyes” csomagok tették ki.

Ugyancsak egyre többen keresnek a speciális táplálkozási igényeknek megfelelő édességeket – részben egészségügyi problémák, részben pedig a tudatos táplálkozás jegyében. Szerencsére ma már ők is választhatnak például a különböző laktóz-, glutén- illetve cukormentes édességek közül.

A szaloncukrok közül a lap szerint a zselés, a marcipános, az alkoholos, a rumos-diós, valamint a csokoládékrémes ízűek számítanak a legnépszerűbbnek, de ugyancsak sokan választanak karamellás és kókuszos ízűt is. Bár változatlanul a zselésből fogy a legtöbb, a vásárlók szeretik az új ízeket is.

Hazánkban is megfigyelhető, hogy egyre korábban jelennek meg a boltokban az első szezonális áruk, ami azonban nem befolyásolja a gyártást, ugyanis a nagy üzletláncok általában már az év első harmadában-felében megállapodnak arról, hogy milyen mennyiségben vásárolnának a termékekből.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Megvannak a hatoslottó 28. heti nyerőszámai

Megvannak a hatoslottó 28. heti nyerőszámaihirdetés
Megvannak az ötöslottó 28. heti nyerőszámai

Megvannak az ötöslottó 28. heti nyerőszámai


NYEREMÉNYEK,     LOTTÓ,     SZERENCSE

Vadkenderből ültetett sövényt egy keszthelyi nő

Vadkenderből ültetett sövényt egy keszthelyi nőRendőrnek adta ki magát négy férfi Budapesten, hogy marihuánához jusson

Rendőrnek adta ki magát négy férfi Budapesten, hogy marihuánához jussonhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen