Belföld

Utcára kerülhetnek a Hős utcai gettó egyes lakói

Januárban állapodhat meg a kormánnyal a kőbányai önkormányzat a Hős utcai gettó felszámolására megítélt 2,1 milliárd forintos támogatás feltételeiről – tudta meg a Magyar Nemzet Kovács Róbert X. kerületi fideszes polgármestertől. A Hős utca 15. A és B épületet szinte biztosan kiürítik és elbontják, az ott élők helyzetének rendezésével kapcsolatosan viszont még nem sok részletet lehet tudni.
Hős utcai lakótelep Hős utcai lakótelep (Forrás: police.hu)

Kovács Róbert elmondása szerint a két Hős utcai házban lévő 300 lakásnak már csak a fele van önkormányzati tulajdonban, a többi magánkézbe került.

A kerület tulajdonában lévő lakásokat az elmúlt években már folyamatosan kiürítették, így jelenleg mindössze húsz-harminc önkormányzati lakásban élnek. Az érintett lakásokban élők elhelyezéséről az önkormányzatnak kötelező gondoskodnia – tudta meg a Magyar Nemzet Kovács Róberttől.

A polgármester elmondta azt is, hogy cserelakás-ajánlatot csak az együttműködő, a lakbért és a közszámlákat rendszeresen fizető lakók kapnak.

A magánkézben lévő lakások tulajdonosaival egyenként tárgyalnak majd, és előzetes értékbecslés után, a lakáshoz kapcsolódó tartozások függvényében mindenki egyedi ajánlatot kap. A polgármester szerint ezen tárgyalások gyorsasága határozza meg, mikorra rendezhetik végleg a helyiek életét.

„Ha együttműködnek a lakók, akkor mi azon leszünk, hogy minél előbb rendezzük a helyzetet, de ha bíróság elé kerül néhány ügy, akkor elhúzódhat a Hős utcai állapotok felszámolása” – mondta a lapnak Kovács Róbert.

Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcaiak életét segítő Kontúr Egyesület elnöke ugyanakkor a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az eddigi gyakorlat szerint a tulajdonosok egy-kétmillió forintos vételi ajánlatokat kapnak, amiből nem lehet új lakást vásárolni.

Megjegyezte továbbá, hogy többnyire a Tárna vagy a Szállás utcában, valamint a Pongrác úti lakótelepen kapnak cserelakást a lakók, amelyek utóbbi kivételével a Hős utcához hasonlóan szegregáltak. Akiknek pedig tartozásuk van, meglátása szerint még ilyen ajánlatot sem kapnak, így ők várhatóan az utcára fognak kerülni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen