hirdetés
Belföld

Két nap alatt két EU-s kormányfő látogatott Budapestre

A lengyel kormányfő előző napi látogatása után csütörtökön ismét egy európai miniszterelnökkel, Leo Varadkar ír kormányfővel találkozott Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök, aki a tárgyalás utáni sajtónyilatkozatában Európa egyik legsikeresebb nemzetének nevezte az írt.
Leo Varadkar ír és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Budapesten - 2018. január 4-én Leo Varadkar ír (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kezet fognak a Parlamentben, miután újságíróknak nyilatkoztak 2018. január 4-én. (Forrás: MTI; Fotó: Illyés Tibor)
hirdetés

Ír kollégája társaságában, az Országházban Orbán Viktor úgy fogalmazott:

„erős évkezdet ez, két nap alatt két európai uniós ország miniszterelnöke látogatott el Budapestre”.

Szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt Orbán Viktor.

A csütörtök délutáni munkalátogatáson téma volt az EU helyzete, továbbá az adó-, a migrációs és az agrárpolitika, valamint a Brexit - ismertette a kormányfő, aki szerint az Európa jövőjét meghatározó lényeges kérdésekben hasonló módon gondolkodik Magyarország és Írország.

Közölte: egyetértettek Leo Varadkarral abban, hogy az EU akkor válhat erőssé, ha az uniót alkotó nemzetgazdaságok külön-külön is erősek.

„Ha erős EU-t akarunk, akkor mindenkinek el kell végeznie otthon a saját feladatát”

- fogalmazott.

A migráció ügyében - mondta - világossá tette tárgyalópartnerének, hogy „Magyarország senki ellen sincsen”, de ragaszkodik saját identitásához, kultúrájához és elért eredményeihez.

Magyarország a jogszerűség talaján áll - jelentette ki.

Azt is mondta, hogy

„mi sosem ünnepeltük a káoszt meg az anarchiát, amely 2015-16-ban jellemezte az európai határvédelmet”.

A schengeni szabályokat be kell tartani, az unió külső határait meg kell védeni és zárva tartani, a belsőket pedig nyitva - hangsúlyozta.

A Brexit-folyamattal kapcsolatban Orbán Viktor arról biztosította az ír miniszterelnököt, hogy Magyarország támogatni fogja a speciális ír szempontok érvényesülését a kiválási tárgyalásokon.

Az adópolitika kérdésében a kormányfő megerősítette: Magyarország nem tartja kívánatos iránynak az adóharmonizációt, mert „a versenynek fontos része az adózás”.

„Nem szeretnénk semmilyen olyan szabályozást látni az unióban, amely az adópolitika ügyében megkötné Magyarország kezét”

- mondta.

Téma volt a megbeszélésen az agrártámogatások ügye is, mivel a mezőgazdaság mindkét országnak fontos.

Magyarországnak az az érdeke, hogy az EU jelenlegi agrárpolitikája lényegi kérdésekben ne változzon meg, így a következő évekről szóló költségvetési tervezések során is egész Európában kapja meg az agrárgazdaság azt, amit az előző években - fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő megemlítette, hogy mintegy tíz évvel ezelőtt Írországnak még komoly pénzügyi kihívásokkal kellett megküzdenie, de Dublin hatalmas utat tett meg, ezért Magyarország megemeli a kalapját az írek teljesítménye előtt.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ismét a „rabszolgatörvény” ellen tiltakoznak a fővárosban

Ismét a „rabszolgatörvény” ellen tiltakoznak a fővárosbanMegvannak a hatoslottó 50. heti nyerőszámai

Megvannak a hatoslottó 50. heti nyerőszámaihirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen