Belföld

Hamarabb kapnak béremelést az egészségügyi dolgozók

Tíz hónappal az eredetileg tervezett novemberi dátum előtt, már januárban megkapják a nyolcszázalékos béremelést az egészségügyi dolgozók – írja a Magyar Idők Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének szavaira hivatkozva.
Balog Zoltán sajtótájékoztatója 80 ezer dolgozót érint az előrehozott béremelés (Forrás: YouTube / Magyarország Kormánya)

November helyett január elsejétől megkapják a nyolcszázalékos béremelést az egészségügyi dolgozók – írja a Magyar Idők Balog Zoltán szerdai sajtótájékoztatója alapján, amelyre a szakszervezetek és a kormány közötti tárgyalást követően került sor.

Az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy egyrészt azért módosították a bérmegállapodás időpontját, mert a megemelt béreket már most lehetővé teszi az ország gazdasági teljesítőképessége, másfelől pedig így is szeretnék kifejezni az egészségügyben dolgozók iránti megbecsülésüket.

Felidézte azt is, hogy 2016 nyarán állapodtak meg a bérfejlesztés ütemezéséről és mértékéről a szakszervezetekkel, és még az év őszén született egy bértábla az orvosoknak, egy pedig a szakdolgozóknak. A szakdolgozók bérének emelésére több lépcsőben kerül(t) sor:

  • 2016 szeptemberétől átlagosan 26,5,
  • 2017 novemberétől 12,
  • 2018 januárjától (a korábban tervezett novemberi dátum helyett) 8, majd a tervek szerint
  • 2019 novemberétől újabb 8 százalékkal.

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy a szakdolgozók februári fizetése még az eredeti összeg lesz, a béremelésből eredő különbözetet pedig február 20-án kapják meg. Ezt követően márciustól folyamatosan az emelt bérüket kapják. Megjegyezte, az előrehozott bérezés költségvetési vonzata megközelítőleg 19 milliárd forint.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen