Belföld

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az Elios-ügyben az MSZP és a Párbeszéd

Az MSZP és a Párbeszéd a miniszterelnök felelősségét vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az Elios-ügyben. A két párt törvényjavaslatot is benyújt egy antikorrupciós ügyészség létrehozására.
Karácsony Gergely sajtótájékoztató Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az Elios-ügyben az MSZP és a Párbeszéd (Forrás: Facebook / MSZP)

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón az elmúlt 27 év egyik legsúlyosabb korrupciós ügyeként jellemezte az Elios ügyét. Az ellenzéki politikus szerint olyan csalásról van szó, amelynél a szervezett bűnözés eszközeit alkalmazták, és amelyben a miniszterelnök egyik családtagja, a veje is érintett.

Hozzátette: Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése is megerősíti, hogy szervezett akcióról van szó.

"Szeretném, ha kicsit ízlelgetnénk ezeket a szavakat: egyfelől szervezett bűnözés, másfelől pedig a miniszterelnök családja"

- fogalmazott.

Karácsony Gergely a közvilágítási beruházásoknál feltárt szabálytalanságokról azt mondta, ezeket az egy kaptafán készült helyi beszerzéseket nyilvánvalóan politikai támogatással végezték.

Még ki sem írták a pályázatot, a miniszterelnök veje már tárgyalt azokról, Lázár János miniszter pedig büszke arra, hogy részt vett egy erről szóló egyeztetésen és mindezt az ügyészség a legnagyobb béketűréssel követte - mondta.

A Párbeszéd társelnöke szerint az OLAF-jelentés megállapította azt is, hogy az ügyészség nem a bűnt üldözte, hanem a bűnt pártolta ebben az ügyben.

Karácsony Gergely közölte, világosan látszik az is, hogy Polt Péter legfőbb ügyész alkalmatlan arra, hogy a magyar adófizetők pénze felett őrködjön.

Meg kell szüntetni azt az állapotot, hogy a magyar és az európai adófizetők pénzéért ebben az országban senki nem felelős, senki nem érzi felelősségének a nyomozást - hangoztatta.

Jelezte, negyedjére is benyújtják az antikorrupciós ügyészség létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője dolgozott ki európai példák és az Európai Bizottság ajánlása alapján.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közölte, még hétfőn megkeresik a többi parlamenti pártot azzal, hogy támogassák a miniszterelnök Elios-ügyben való politikai felelősségét vizsgáló testület létrehozását; ehhez negyven képviselő aláírása kell.

Szólt arról is, képviselőjelöltjeiket is arra kérik, hogy az ügyben érintett településeken tegyenek meg mindent az igazság kiderítésére.

Karácsony Gergelyt kérdezték arról, mit szól a belga miniszterelnök nyilatkozatához arról, hogy életbe kell léptetni a kötelező betelepítési kvótát, annak fényében, hogy a Párbeszéd ezt támogatta és megszavazta. Az ellenzéki politikus úgy reagált: nem ismeri a belga miniszterelnök nyilatkozatát, az MSZP-Párbeszéd-szövetség nem támogatja a kötelező betelepítési kvótákat.

Egy másik kérdésre, miszerint hogyan valósítaná meg Párbeszédnek azt a 2015-ös javaslatát, hogy a laktanyákat nyissák meg a bevándorlók előtt, Karácsony Gergely azt mondta, azt a megoldást is tudták támogatni, amit a kormány megvalósított, hogy nem a laktanyákban, hanem a hajléktalanszállókon szállásolta el a menekülteket, amikor voltak Magyarországon menekültek. Jelenleg nincsenek, így a kérdés nem aktuális - tette hozzá.

Kérdezték Juhász Péternek, az Együtt elnökének volt élettársával való konfliktusáról. A Párbeszéd társelnöke közölte, Juhász Pétert a barátjának tartja és hónapok óta tud tőle arról, hogy ez az ügy napvilágra kerülhet. Ebben az ügyben neki az a legfontosabb - folytatta - , hogy a három gyermek érdekében megvárják, hogy a bíróság eldöntse, igazak-e a vádak vagy sem. Nem szeretne ebből politikai kérdést csinálni, addig, amíg nem tudják pontosan, mi az igazság - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, miért nem kapott helyet az MSZP-Párbeszéd közös listáján Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Karácsony Gergely azt mondta, olyan együttműködés kell, amelyben a liberális értékeket is képviselni tudják. Az, hogy ez kinek a személyében jelenik meg, az kevésbé fontos - tette hozzá. (A lista 15. helyén szerepel Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője.)

Volt kérdés arról is, hogy sajtóhírek szerint a Fidesz mostani plakátkampányához a tavalyi listaáron vett plakáthelyeket. Tóth Bertalan azt mondta, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Jobbikot egy ugyanilyen ügy miatt több százmilliós büntetésben részesítette. Szerinte a mostani esetben megvalósult a tiltott pártfinanszírozás, mert különbözet van a listaár és a leszerződött ár között. Ebben az esetben pedig a kormányhivatalnak le kell vennie a plakátokat és plakátonként 150 ezer forintos büntetést kell kiszabnia a megrendelő Fideszre - közölte, jelezve: az ÁSZ-nak is vizsgálatot kell indítania.

Kérdezték arról is, hogy az LMP az Elios-ügy kapcsán korrupciós finanszírozási illetékről szóló törvényjavaslatot nyújt be. A frakcióvezető elmondta, megvizsgálják az előterjesztést, de a szocialistáknak is van egy ilyen. Az oligarchaadóról szóló javaslat szerint megadóztatnák azt, aki uniós támogatásokból nyerészkedik - közölte.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Robbanótestet találtak egy fővárosi építkezésen

Robbanótestet találtak egy fővárosi építkezésen


BOMBA,     BUDAPEST,     ÉPÍTKEZÉS

Több mint százan siettek egy eltűnt kisfiú keresésére

Több mint százan siettek egy eltűnt kisfiú kereséséreA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen