Belföld

A második világháború budapesti befejezésére emlékeznek ma a fővárosban

A második világháború budapesti befejezésére, a harcokban elesett katonákra és polgárokra emlékeznek ma a fővárosban.
A második világháború budapesti befejezésére emlékeznek ma a fővárosban A romos Budavári Palota 1949-ben (Készítette: Fortepan adományozó UVATERV - FOTO:Fortepan — ID 9103: http://www.fortepan.hu/?tags=&view=query&lang=hu&q=9103&x=11&y=4, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47533864)

    Alig három hónappal a második világháború európai szakaszának lezárta előtt, 1945. február 13-án a szovjet csapatok elfoglalták Budapestet. A főváros ostroma a második világháború öt legfontosabb és legkegyetlenebb városcsatájának egyike. Az ostrom során a katonák mellett több tízezer civil is megsebesült, illetve meghalt.

    A budai Várban, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumnál, a Magdolna toronynál délelőtt 9 órakor Benkő Tibor vezérkari főnök mond beszédet az 1945. évi budapesti harcokban hősi halált halt katonák és polgári áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen.

Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő koszorúz az 1945. évi budapesti harcokban hősi halált halt katonák és polgári áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen a budai Várban, a Kapisztrán téri Mária Magdolna-templomtoronynál az ostrom végének évfordulóján, 2018. február 13-án. MTI Fotó: Bruzák NoémiHollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő koszorúz az 1945. évi budapesti harcokban hősi halált halt katonák és polgári áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen a budai Várban, a Kapisztrán téri Mária Magdolna-templomtoronynál az ostrom végének évfordulóján, 2018. február 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az 1945. évi budapesti harcokban hősi halált halt katonákra és a polgári áldozatokra emlékeztek kedden, az ostrom végének évfordulóján a budai Várban, a Kapisztrán téri Mária Magdolna-templomtoronynál.

    A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Budavári Önkormányzat közös megemlékezésén Baráth Ernő dandártábornok, az MH Vitéz Szurmay Sándor Helyőrségének dandárparancsnoka felidézte: 1944 késő őszére, miután Hitler erőddé nyilvánította Budapestet, a magyar főváros a második világháború egymással szemben álló legnagyobb hatalmainak "véres játszóterévé" vált.

    Miután 1944 karácsonyán bezárult a szovjet gyűrű Budapest körül, a belváros szűk utcáiban minden idők egyik legkegyetlenebb ütközete bontakozott ki. Az elkeseredett, "emeltről emeltre, szobáról szobára vívott harcban aligha számított, hogy ki civil és ki katona" - tette hozzá a dandártábornok.

    Mindezt tetézte, hogy a már elfoglalt területeken a szovjet csapatok sok helyen erőszakoskodtak a nőkkel, fosztogattak és szándékosan romboltak. A polgári lakosság egy részét az arcvonalba vezényelték, hogy lőszert hordjanak vagy ágyút vontassanak, az arcvonal mögött pedig a szovjet belbiztonsági alakulatok szinte azonnal megkezdték a munkaképes férfi lakosság összegyűjtését és málenkij robotra hurcolását - mondta Baráth Ernő.

    A harcok drámai végkifejletében a budai Várból kivezető utcák percek alatt mészárszékké váltak, a kitörés több tízezer katonája közül csak néhány száz jutott át az ostromgyűrűn - fűzte hozzá.

    Budapest ostroma "igazi apokalipszis" volt, amelynek áldozataira, civilekre és katonákra egyaránt emlékezni kell. Az emlékezéshez pedig szükséges a múlt minél pontosabb megismerése, hiszen még mindig akadnak fehér foltok az ostrom történetéből - mondta Baráth Ernő.

Virágot helyez el a Civil áldozatok síremlékénél a Nemzeti Örökség Intézete és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság megemlékezésének egyik résztvevője a Farkasréti temető 19/1 parcellájában a második világháború fővárosi befejezésének évfordulóján, 2018. február 13-án. MTI Fotó: Illyés TiborVirágot helyez el a Civil áldozatok síremlékénél a Nemzeti Örökség Intézete és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság megemlékezésének egyik résztvevője a Farkasréti temető 19/1 parcellájában a második világháború fővárosi befejezésének évfordulóján, 2018. február 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

    Délután a Civil áldozatok síremlékénél, a Farkasréti temető 19/1 parcellájában a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság rendez megemlékezést Budapest ostromának civil áldozatai emlékére. Az eseményen beszédet mond Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója. 

A Budapest 73 évvel ezelőtti ostromakor meghalt civil áldozatok tiszteletére tartottak megemlékezést kedden a budapesti Farkasréti temetőben a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság szervezésében.

    Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a mintegy száz ember előtt, hóesésben mondott beszédében felidézte: 1945. február 13-án ért véget a második világháború egyik leghosszabb ideig - 53 napig - tartó, városban zajló ütközete.

    Hangsúlyozta: ha a nemzet tagjai képesek a halottaikra tiszta szívvel, egymás iránti megértéssel emlékezni, akkor van jövőnk.

    A megemlékezés előtt a Regnet-ház és a Vitéz utca 2., valamint a Fő utca 59. alatti házakban meghaltak sírhelyeinél koszorúkat helyeztek el.

    A megemlékezés végén az áldozatok emléke előtt fejet hajtott Radnainé Fogarasi Katalin, a Nöri főigazgatója, Szakály Sándor és Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese. Az emlékezők, köztük diákok virágokat helyeztek el a síroknál.

 

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke koszorúz a II. világháború fővárosi befejezésének 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Vizafogói Mártír Emlékműnél 2018. február 13-án. A megemlékezést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) szervezte. MTI Fotó: Bruzák NoémiHanti Vilmos, a MEASZ elnöke koszorúz a II. világháború fővárosi befejezésének 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Vizafogói Mártír Emlékműnél 2018. február 13-án. A megemlékezést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) szervezte. MTI Fotó: Bruzák Noémi

    A XIII. kerületben, a Vizafogói Mártír Emlékműnél a MEASZ - Összefogás a Demokráciáért tart megemlékezést a második világháború fővárosi befejezésének 73. évfordulóján. Közreműködik Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője, a Szlovák Antifasiszta Harcosok Szövetségének egy képviselője és Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke, de az ünnepségre meghívták az állami szervek, az önkormányzatok, az egyházak, a pártok és a civil szervezetek, valamint a diplomáciai testület képviselőit is.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Több mint százan siettek egy eltűnt kisfiú keresésére

Több mint százan siettek egy eltűnt kisfiú kereséséreKásler: az óvoda az oktatás egyik legfontosabb eleme

Kásler: az óvoda az oktatás egyik legfontosabb elemeHétfőig dönthetnek a Honvédkórház dolgozói

Hétfőig dönthetnek a Honvédkórház dolgozóiKésnek a vonatok a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon

Késnek a vonatok a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon


VASÚT,     KÉSÉS,     VERESEGYHÁZ

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen