hirdetés
Belföld

Novák Katalin: a kormány célja, hogy összeegyeztethető legyen a család és a karrier

A kormány a családpolitikájában igyekszik azt a szempontot érvényesíteni, hogy a család és a karrier ne egymást kizáró, hanem egymást segítő, támogató elem legyen az emberek életében - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család és ifjúságügyért is felelős államtitkára csütörtökön egy a témában rendezett budapesti konferencián.
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család és ifjúságügyért is felelős államtitkára, a rendezvény fővédnöke megnyitja a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom konferenciát, amelyet a házasság hetén a Családok éve 2018 programsorozat keretében rendeznek a Magyar Tudományos Akadémián 2018. február 15-én. MTI Fotó: Kovács Attila Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család és ifjúságügyért is felelős államtitkára, a rendezvény fővédnöke megnyitja a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom konferenciát, amelyet a házasság hetén a Családok éve 2018 programsorozat keretében rendeznek a Magyar Tudományos Akadémián 2018. február 15-én. MTI Fotó: Kovács Attila
hirdetés

    Novák Katalin az ezt segítő intézkedések között felsorolta a gyed extra bevezetését, a gyes harmadik évének a visszaadását, a bölcsődeépítési programot, a bölcsődei rendszer szabályozásának átalakítását, azaz az új típusú, rugalmasabb bölcsődei formák létrehozását, valamint a bölcsődei dolgozók béremelését.

    Idéntől átálltak a feladatalapú finanszírozásra, amely azt jelenti, hogy a településeknek ma kevésbé vagy nem ráfizetéses egy bölcsőde működtetése. A költségeket finanszírozzák az önkormányzatoknak - tette hozzá az államtitkár.

    Novák Katalin a Három királyfi, három királylány mozgalom által a házasság hetében, a Családok éve 2018 programsorozat keretében szervezett Család és karrier? című konferencián kiemelte azt is, hogy a bevezetett támogatásokkal kapcsolatban igyekeznek elérhetőbbé tenni az információkat és egyszerűbbé tenni az ügyintézést. Példaként említette, hogy a családi otthonteremtési kedvezménynél eddig 23 féle papírt kellett leadni az igényléskor, most akár 4-5 is elég lehet.

    Beszélt arról is, hogy országszerte helyi központok segítik majd a nők rugalmas foglalkoztatását, ezek a következő hetekben nyílnak meg.

    Novák Katalin kiemelte: a család is lehet olyan életút, karrier, amelyet valaki magának választ. A főállású anyaság arról szól, hogy valaki úgy dönt: a családját tekinti a karrierjének - mutatott rá Novák Katalin, hozzátéve: van még teendő azért, hogy a család valódi karrier lehessen, amikor az ember úgy tud kiteljesedni, hogy közben nem kell lemondania bizonyos dolgokról, illetve választását "a lehető legtöbb formában" ismerik el.

    Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója előadásában azt mondta: manapság Európában azokban az országokban születik sok gyermek, ahol dolgoznak a nők.

    Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy alapvetően a munkavállalók és foglalkoztatottak vállalnak gyereket, ugyanis ehhez kell anyagi stabilitás - tette hozzá.

    Spéder Zsolt szerint úgy tűnik, hogy azokban az országokban, ahol magas a nők munkavállalási aránya, előbbre tudtak lépni a család és a munka összeegyeztetésében.

    Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem oktatója vizsgálatokat ismertetve elmondta, a család nem biztos, hogy elveszi a karrierlehetőséget, azaz a család és/vagy karrier dilemma nem biztos, hogy annyira igaz, mint amennyire talán a mindennapokban érzékeljük. 

    Ugyancsak a kutatásokra hivatkozva nagyon jó hírnek nevezte azt, hogy a fiatal értelmiségi generáció értéknek tekinti a családot.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Kásler: a kormány új egészségpolitikát alapoz meg

Kásler: a kormány új egészségpolitikát alapoz megKét ember életét is megmentették a rendőrök csütörtökön

Két ember életét is megmentették a rendőrök csütörtökön


RENDŐRSÉG,     ÉLETMENTÉS,     DUNA

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen