Belföld

Extrém időjárás - áramkimaradások, forgalomkorlátozások, fennakadások országszerte

Fennakadásokkal, áramkimaradásokkal, korlátozásokkal indult a hóviharos éjszaka után az élet vasárnap hajnalban. A közlekedést továbbra is folyamatosan nehezíti a nagy mennyiségben lehullott hó, valamint a hóátfúvások.
Extrém időjárás - áramkimaradások, forgalomkorlátozás, fennakadás országszerte Fokozott figyelem szükséges az extrém időjárás miatt az utakon (Forrás: Pixabay.com)

Ezerötszáz fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban - közölte vasárnapra virradó éjjel a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság a honlapján.

    A tájékoztatás szerint az üzemzavart transzformátor-meghibásodás okozta. A szakembereknek hajnalra sikerült helyreállítaniuk a szolgáltatást.

Az intenzív havazás miatt teljes szélességében lezárták az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalát a 114-es kilométer és az M30-as csomópont közötti szakaszon - közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapra virradóra.

    A sztráda forgalmát a 3-as főútra terelték, a közlekedők az M30-as csomópontnál térhetnek vissza az M3-as autópályára.

Frissítés!

Ismét járható az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldala

A rossz időjárás miatt több mint hatezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében - közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapra virradóra.

    Tájékoztatásuk szerint a Hajdú-Bihar megyei Báránd, Sárrétudvari, Biharnagybajom és Földes településeken összesen 6164 fogyasztási helyen nem volt áram. 

Vasárnap reggel már csak Földes néhány fogyasztási helyén szünetelt a szolgáltatás.

    Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Túrkevén tízezer fogyasztási helyen szünetel az áramszolgáltatás - közölték.

Hajdú-Bihar megyében 29 településen és településrészen több mint 19 ezer fogyasztónál nincs áram. A rendőrség a bűncselekmények megelőzése, az érintettek segítése érdekében a hibák elhárításáig folyamatos rendőri jelenlétet biztosít.

    Közleményük szerint az áramszünet 29 településen és településrészen pontosan 19054 fogyasztási helyet érint. 

    A hibák elhárításán Bakonszegen, Balmazújvárosban, Bárándon, Berettyóújfaluban, Bihardancsházán, Biharnagybajomban, Bihartordán, Debrecenben, Ebesen, Földesen, Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson, Hajdúnánás-Tedejen, Hajdúszoboszlón, Kabán, Kismacson, Látóképen, Nádudvaron, Nagyháton, Nagyhegyesen, Nagymacson, Nagyrábén, Ondódon, Püspökladányban, Sápon, Sárrétudvarin, Szerepen, Telekföldön és Tetétlenen dolgoznak a szakemberek.

Rendőrök és katonák segítik az áramszolgáltatás helyreállítását Hajdú-Bihar megyében.

    A tájékoztatás szerint a debreceni rendőrök szolgálati gépkocsijukkal vezetik fel a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Rába típusú teherautóját, illetve BTR típusú páncélozott szállító harcjárművét.

    A rendőrök és a katonák járműveikkel abban segítenek az áramszolgáltató munkatársainak, hogy a Látókép település közelében leszakadt villanyvezeték tartóoszlopához - a nehéz terepviszonyok ellenére - oda tudjanak jutni, és az áramszolgáltatás minél gyorsabban helyreálljon.

Megdőlt villanyoszlopok helyreállítása miatt teljes szélességében lezárták a 33-as főutat Besenyőtelek belterületén - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője vasárnap az MTI-vel.

A hóviharral járó erős szél miatt kettétört villanypózna a 33-as főút mellett Debrecen határában 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi ZsoltA hóviharral járó erős szél miatt kettétört villanypózna a 33-as főút mellett Debrecen határában 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

    Soltész Bálint tájékoztatása szerint péntek este az erős szél miatt a 33-as számú főút mentén több villanyoszlop megdőlt a településen, melyek helyreállítását az áramszolgáltató megkezdte.

    A munkák idejére az érintett útszakaszt a rendőrség teljes szélességében lezárta. A Tiszafüred felől érkező gépjárműveket Mezőtárkány felé, a Füzesabony felől érkezőket pedig a településen belül kerülőútra terelték - tette hozzá. 

Frissítés!

Helyreállt az áramszolgáltatás Heves megyében, az áramellátásban keletkezett károkat mindenhol felszámolta a szolgáltató.

Hóeltakarítás miatt teljes szélességében lezárták az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalát Füzesabony közelében - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője vasárnap az MTI-vel.

    Soltész Bálint tájékoztatása szerint a munkák idejére az M3-as autópálya 113-as kilométerszelvényében, a füzesabonyi lehajtónál a rendőrök a Nyíregyháza irányába tartó gépjárműveket a 3-as számú főútra terelték. 

Frissítés!

A rendőrök az M3-as autópálya füzesabonyi lehajtójánál vasárnap 6 óra 15 perckor feloldották a Nyíregyháza irányába vezető sávok lezárását - közölték a police.hu-n.

Felborult egy utánfutóként húzott tréler az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán, a 79-es kilométerénél vasárnap kora reggel, a sztráda érintett szakaszát félpályán lezárták a műszaki mentés idejére - közölte katasztrófavédelmi főigazgatóság.

    Elsődleges információink szerint a balesetben egy ember megsérült, ezért őt a mentők kórházba viszik.

Korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek forgalmát az M3-as autópályán - közölte vasárnap reggel az Útinform.

    Az érintett járműveket a 18-as kilométernél lévő parkolóba terelik, és az M31-es autópályáról sem hajthatnak fel.

Frissítés!

Megszűnt a kamionokra vonatkozó korlátozás

Kisköre és Kunhegyes között egy személyvonat feljegesedés miatt elakadt, majd visszatolatott Kisköre állomásra - közölte vasárnap reggel a Mávinform.

    Hozzátették: Kunhegyes felé ideiglenesen szünetel a vonatforgalom, ezért a Füzesabony-Debrecen vonalon kora délelőtt néhány járat esetében 30-60 perccel hosszabb lehet a menetidő.

A havazás miatt jelentősen nőttek az eljutási idők Kelet-Magyarország vasútvonalain

    A havazás és a jegesedés felsővezetéki, illetve váltó működési hibákat okoz, ezért Kelet-Magyarország vasútvonalain 30-90 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a személyszállító vonatok.

    Az utazók az aktuális helyzetről tájékozódhatnak a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu), a Vonatinfó alkalmazásban, illetve a telefonos ügyfélszolgálatnál (+3613494949).

Összesen négyezer-hétszáznegyven fogyasztási helyen szünetel az áramszolgáltatás vasárnap reggel a Békés megyei Ecsegfalva, Bucsa, Kertészsziget, Gyomaendrőd és Nagylapos településeken - közölte a katasztrófavédelem.

Frissítés!

Hét településen, nyolcezer fogyasztási helyen nincs áram Békés megyében. Az E.ON szakemberei megerősített szolgálattal dolgoznak a hibák elhárításán

A rendkívüli időjárás miatt kialakult útviszonyok következtében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több útszakasz is járhatatlanná vált.

    Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2018. március 18-án, a 7 óra 30 perces adatok szerint a havazás és hóátfúvások miatt Gesztely és Újharangod, Tiszalúc és Gesztely, Köröm és Tiszalúc, Gelej és Mezőnagymihály, Taktaharkány és Újharangod közötti útszakaszok járhatatlanok.

    A 3-as számú úton a tardi elágazástól Tardig tartó szakasz korábban szintén járhatatlan volt, de az utat megtisztították, újra járható.

Hóátfúvás miatt lezárták a 38-as főút egyik szakaszát

    Hóátfúvás miatt a rendőrség 2018. március 18-án 7 órától lezárta a 38-as számú főút 18-30. kilométerszelvénye közötti szakaszt, a nyírteleki vasúti átjárótól a tiszanagyfalui elágazásig.

OKF: több száz esethez riasztották a tűzoltókat

    Országszerte alakultak ki magas hótorlaszok, csúszós útszakaszok, többfelé vezetékszakadásokat okozott az intenzív havazás, hófúvás, illetve az ónos eső.

Egy férfi tolja kerékpárját a hófúvásban a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi ZsoltEgy férfi tolja kerékpárját a hófúvásban a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

    Hajdu Márton, az OKF szóvivője az MTI-nek azt mondta: az ország hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóegységeit néhány óra leforgása alatt több mint háromszáz helyszínre riasztották. 

    Az intenzív havazás Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye útjain hótorlaszokat és hóakadályokat emelt, az ónos eső pedig több helyen csúszós útszakaszokat okozott.

    A nagy szél az öt érintett megye számos útján több tíz centiméter magas hótorlaszokat emelt. Az ónos esőzés következtében csúszóssá vált utakon autóbuszok, hókotrók, kamionok, autószállító trélerek és személyautók hajtottak le az úttestről, kidőlt fák vezetékeket szakítottak le és utakat zártak el.

A felső vezetékek jegesedése miatt szünetel a villamosközlekedés Debrecenben - közölte a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. sajtóügyeletese vasárnap délelőtt az MTI-vel.

    Csohány Andrea tájékoztatása szerint a villamos vonalak mentén pótlóbuszok közlekednek, amelyek minden megállóhelyen megállnak. 

    A vezetékek jégmentesítésén folyamatosan dolgoznak, várhatóan vasárnap délután állhat helyre a villamosközlekedés a hajdú-bihari megyeszékhelyen. A trolibuszok dieselüzemmódban járnak a városban, az autóbuszok, különösen a város külterületein csak lassan tudnak közlekedni - tette hozzá.

Több helyen szünetel a vonatközlekedés

Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között hóátfúvás miatt ideiglenesen mindkét vágányon szünetel a vonatközlekedés, a Kál-Kápolna-Kisújszállás vonalon Kisköre és Kunhegyes között nem járnak a vonatok feljegesedés miatt, a Debrecen-Tiszalök vonalon pedig hótorlasz akadályozza vonatközlekedést Hajdúnánás és Hajdúdorog között - közölte a Mávinform vasárnap délelőtt.

Hómaró a behavazott Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi ZsoltHómaró a behavazott Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

    A tájékoztatás szerint a keleti országrészben 30-90, esetenként 90-120 perccel hosszabb a menetidő. A Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony és a Budapest-Szolnok-Békéscsaba vonalak a leginkább érintettek, de a csatlakozó szakaszokon is jelentősen nőttek az eljutási idők.

    A szakemberek folyamatosan dolgoznak a váltók megtisztításán és a műszaki berendezések helyreállításán.

Frissítés!

A Debrecen-Tiszalök vonalon Hajdúnánás és Hajdúdorog között megszűnt a fennakadás, elindulhatott a vonatforgalom - tájékoztatott a Mávinform vasárnap kora délután.

    Szolnok és Abony között viszont a Budapestre tartó Hajdú InterCity áramszedője letört, ezért az egyik vágányt lezárták. Az egyvágányú közlekedés miatt a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon tovább nőhet az eljutási idő - közölték.

A téli útviszonyok miatt késésekre kell számítani a Volánbusz Zrt. járatainak közlekedésében.

Az M3-as autópálya Budapest felől vezető szakaszának 235-253. kilométerében jégpáncél borítja az utat. 

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen