Belföld

Az érintettek fele fizet a várólistán előbbre jutásért

Az állami egészségügyben tapasztalt állapotokkal az erről kérdezettek kétharmada volt elégedetlen, és azon válaszadók fele, akik személyesen vagy közeli családtagjukon keresztül találkoztak várólistával, fizettek azért, hogy előbbre kerüljenek azon – írja a Pénzcentrum a Publicus Intézet kutatása alapján.
Egészségügy A megkérdezettek és közeli családtagjaik 54 százaléka vett igénybe magánegészségügyi ellátást az elmúlt néhány évben (Forrás: pixabay.com)

A Publicus Intézet kutatásából az derül ki, az elmúlt néhány évben a megkérdezettek 64 százaléka vett igénybe állami egészségügyi ellátást, és az ott tapasztalt állapotokkal 66 százalékuk elégedetlen volt – írja a Pénzcentrum.

Emellett kiderült, hogy míg két és fél éve csak a megkérdezettek 45 százaléka fizetett hálapénzt orvosnak, illetve nővérnek, egy éve ez az arány 48, majd pedig 49 százalékra emelkedett. Mivel 43 százalék mondta ekkor, hogy nem fizetett hálapénzt, többsége kerültek azok, akik fizettek.

A válaszadók 49 százaléka személyesen, vagy közeli családtagján keresztül találkozott várólistával, és 52 százalékban fizettek azért, hogy előbbre kerüljenek azon. A megyeszékhelyen – 68 százalék – és községekben – 58 százalék – élők esetében volt leginkább jellemző, hogy fizettek ezen célból.

A kutatásból kiderült továbbá, a megkérdezettek és közeli családtagjaik 54 százaléka vett igénybe magánegészségügyi ellátást az elmúlt néhány évben, erre pedig az elmúlt évben átlagosan 133 ezer forintot költöttek (ezen belül a férfiak átlagosan 165, a nők átlagosan 105 ezer forintot).Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen