Belföld

2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért

A választási eredménnyel elégedetlenek ismételten tüntetnek Budapesten

A Facebookon meghirdetett tüntetés részvevői a Kossuth Lajos téri gyülekező után a Szabad sajtó útjára, azaz, az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez tartanak, ahol majd beszédek hangzanak el.
Mi vagyunk a többség tüntetők Budapesten - 2018. április 21. A tömeg politikailag rendkívül sokszínű, s zenére vonul az Erzsébet híd felé. (Forrás: Facebook/Mi vagyunk a többség)

„Ma 18 órától Budapesten tüntetünk a demokráciáért és a sajtószabadságért. A Kossuth térről vonulunk a Szabad sajtó útjára (beszédek csak ott lesznek). Köszönjük, hogy már több mint 70 ezren jeleztétek, hogy ott lesztek vagy érdeklődtök!”

- olvasható a Facebook esemény falán.

Már szép számmal gyülekeznek a tüntetők a megjelölt helyszínen.

Mi vagyunk a többség tüntetés - 2018. április 21. - 2A tüntetők elindultak sípolva a szabad sajtó útjára.

Az előzetes hírek szerint a mostani tüntetésen csak egyetlen politikus mond beszédet, mégpedig Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. A további felszólalók tervek szerint Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője, Gyetvai Viktor, diáktüntető, Homonnay Gergely, valamint Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet Békemeneten bántalmazott újságírója lesz.

„Mocskos Fidesz”

- hangzik a rigmus.

A tömegben DK-s és Jobbikos zászlók is vonulnak egymás mellett, akárcsak legutóbb, de olyan embert is látni, akinek a pólóján Vona Gábor látható, mindeközben Momentumos lufi van a kezében.

Egy tüntető egy rúdon Európai Uniós, Árpád-sávos, roma, székely és meleg zászlóval vonul - 2018. április 21.Egy tüntető egy rúdon Európai Uniós, Árpád-sávos, roma, székely és meleg zászlóval vonult.

Egy tüntető egy rúdon Európai Uniós, Árpád-sávos, roma, székely és meleg zászlóval vonul. A 444 riporterének kérdésére elmondta, ezzel mindössze azt akarja szimbolizálni, hogy a mai Magyarországon mindezek megférnek egymás mellett.

A tömegben feltűnt Gyurcsány Ferenc is.

Amikor a tüntetés eleje a Bajcsy-Zsilinszky úton az Arany János utcához ért, akkor indultak el az utolsók a Kossuth Lajos tértől. A vonuló emberek megtöltik az Alkotmány utcát és a Bajcsy-Zsilinszky utat. A tömeg teljesen ellepte a Deák teret is.

„SOROS PÉNZOSZTÁS ITT”

- ez olvasható egy transzparensen. A tüntetők „Soros pénzt” is nyomtattak maguknak.

A tömeg eleje már megérkezett a színpadhoz, a vége még az Astoriánál tart.

Hamarosan kezdődnek a beszédek. A tömeget Gyetvai Viktor több, mint 100 ezer főre becsüli.

„Európai ügyészséget!” „Mocskos Fidesz!”

- skandálja a tömeg.

„Ki fogunk állni a civilek mellet! Ugye itt lesztek!”

- hangzik a színpadról. (Gulyás Balázs)

Kezdődnek a beszédek.

Móra Veronika volt az első felszólaló, aki a civilek melletti kiállásra buzdított, s az ezen szervezetekben való aktív részvétel.

„Itt vagyok, magyar vagyok, civil vagyok, nő vagyok!” (Móra Veronika)

Unyatyinszky György volt a következő, ő arról beszélt, hogy már szerveződik egy országos újságírói hálózat, valamint arra buzdított, hogy öleljenek meg egy Fideszest a jelenlévők, mert csak így lehet változást hozni mások gondolkodásmódjában. Meg kell hallgatni másokat és törődni a problémáikkal - fogalmazott Unyatyinszky.

„Ez a kormány annak köszönheti a létezését, hogy minden lehetséges módon megosztotta a magyarokat,…”

mondta.

Szentesi Éva író, rákellenes aktivista jelképesen otthon maradt arra utalva, hogy szerinte a kormány véleménye: egy nőnek otthon van a helye.

„A gyűlöletkeltésnél, a félelemnél, az ország kettészakításánál nincs rosszabb. Azért sem fogom gyűlölni őket.”

- ezt mondta videóüzenetében.

Kálid Artúr színész folytatta a videóüzenetek sorát. Kálid április 8-án úgy érezte, vége a világnak és soha többé nem nyílvánít véleményt:

„De rájöttem, hogy én erre alapvetően képtelen vagyok.”

- fogalmazott.

Ezt követően Gyetvai Viktor, a diáktüntetések egyik szervezője következett.

„Bárki is hamisítja azt, ti írjátok a történelmet!”

- szólt a tömeghez. Gyetvai szerint is meg kell szüntetni Magyarország kettéosztottságát, valamint szerinte van remény, ha mindig kimegy mindenki az utcára, ha igazságtalanság történik a kormány részéről.

Közben valaki rosszul lett a tömegben, mentőt kellett hívni hozzá, remélhetőleg nem súlyos az eset.

Ezután újabb videóüzenetben először Gálvölgyi János színművész szólalt meg, aki kinyilatkoztatta, hogy egy szabad országban szeretne élni, majd Hernádi Judit következett, aki senkinek nevezte magát, s üdvözölte a többi senkit, remélve, hogy napról-napra többen lesznek és akkor van még remény.

Homonnay Gergely az MTVA megszüntetéséről beszélt, megkérdőjelezve annak függetlenségét; hatalmas tapsot kapott.

„A köztévéből ömlik a hazugság…”; „Elegünk van abból, hogy állandóan hülyének néznek minket,”

- fejtette ki Homonnay. Homonnay továbbá elmondta, hogy egy olyan Magyarországot szeretne, ahol, ha valaki elesik, annak megfogják a kezét, s addig tartják, amíg újra talpra nem áll.

Papp Réka Kinga az „Elindultam szép hazámból” című népdalt énekelte, miután kifejtette, szerinte egyáltalán nem „kalandvágyból” mennek külföldre dolgozni a magyar fiatalok, mint ahogy azt a kormány propagálja.

„Ez a rendszer nem csak illiberális, hanem még csak nem is demokrácia”

- mondta Márki-Zay Péter, aki az ellenzék teljes összefogásának fontosságáról beszélt, ahol jobb és baloldal megfér egymás mellett, mert szerinte csak így törhető meg a Fidesz hatalma. Márki-Zay egy új ellenzék szerveződéséről is beszélt, melynek értelmiségi elitje eddig nem tartozott egyetlen párthoz sem. Az új ellenzékhez való csatlakozáshoz az alábbi honlapon lehet regisztrálni, ahová már több mint 10 000-en csatlakoztak: rendszervaltas2018.hu.

Hódmezővásárhely polgármestere ugyanakkor felszólított arra is, hogy csakis a békés út járható, s az erőszakot meg kell hagyni „Csak a Fidesz”-nek.

Ugyanakkor, nem szabad félni,

„Ha holnaptól senki nem fél, ez a rendszer holnap megbukik!”

-juttatta kifejezésre, hisz szerinte ezt a rendszert csakis a félelem tartja össze.

„Tegyétek félre az eddigi ellenségeskedést!” … „Aki mostantól kezdve a legkisebbet is bántja közülünk, annak mindannyinkkal kell szembenéznie!”

- mondta el záró gondolatként Márki-Zay Péter, miután arra kérte a tömeget, fogják meg egymás kezét mindannyian.

A tüntetés egy bejelentéssel zárult:

„Ott leszünk május 8-án a Kossuth téren és ha kell, nem csak pár órát!”

utalva ezzel a parlamentalakuló ülésének időpontjára szervezett demonstrációra.

A tüntetők ezt követően elénekelték a magyar, majd az Európai Unió himnuszát, élükön a szónokokkal, akik mind felvonultak újra a színpadra.

Telefon fények a himnuszok alatt - 2018. április 21.A telefonok fényei kigyulladtak a himnuszok alatt.

„Folytatjuk!”

Ezzel ért véget a tüntetés.

A tömeg oszladozik és haza indul.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen