Belföld

„Táborszerű foglalkozásokkal” válhat hosszabbá a tanév

Elképzelhető, hogy az általános iskolás diákoknak jövőre két hetes tábori, illetve táborszerű foglalkozásokon kell majd részt venniük, amivel a nyári szünet éppen ennyivel válna rövidebbé az érintett iskolások számára.
Tanuló gyerek Két héttel lehet rövidebb a vakáció jövőre (Forrás: pexels.com)

Két héttel is hosszabb lehet a tanév jövőre, miután a kormány tábori, vagy „táborszerű” foglalkozásokat tervez az általános iskolák esetében – értesült kormányközeli forrásból a Népszava.

A lap szerint erről már kormánydöntés is született – amelyet értesülésük szerint nem előzött meg szakmai egyeztetés –, de a bejelentést csak az idei tanév végeztével szeretnék megtenni.

A Népszava szerint értesüléseiket megerősíteni látszik, hogy az iskolák még nem kapták meg a következő tanév rendjét, holott ilyenkorra annak nyilvánosnak kellene már lennie. Megkeresték a témában az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amely azonban nem árult el konkrétumokat, de válaszában ismertette, hogy a kormány valóban támogatja a táborozásokat, ez viszont nem jár a tanév meghosszabbításával.

A lap felidézi, korábban Palkovics László oktatási államtitkár és Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár is úgy nyilatkoztak, hogy a kormány elképzelései között szerepel iskolai táborokkal meghosszabbítani a tanévet. Az intézkedésekre szerintük azért van szükség, mert gyakori probléma, hogy a túl hosszú nyári szünet alatt a szülők nem tudnak mit kezdeni a gyerekekkel.

Frissítés:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden cáfolta, hogy jövőre meghosszabbítanák a tanévet.

Mint az MTI-hez eljuttatott közleményben írták, a

"Népszava ma megjelent, Újra napirenden a tanév meghosszabbítása című cikkében leírtak nem igazak".

A tanév rendje változatlan, a tárca nem tervez változtatást a tanév hosszát illetően - rögzítették. Jelezték: a 2018/2019-es tanév rendje várhatóan a napokban megjelenik a Magyar Közlönyben. Ennek megfelelően a kormányzati támogatással működő nyári táboroztatási programok nem lehetnek kötelezőek, az ingyenes részvétel egy lehetőség a gyermekek és a családjuk részére - közölték.

Az érintett pedagógusok juttatásban részesülnek, a részvétel számukra sem kötelező - tudatta az államtitkárság. (MTI)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen