Belföld

Tízezer lány szülei nem kérték az ingyenes HPV-oltást gyermeküknek

A hamarosan véget érő tanévben tízezer hetedik osztályos lány szülei nem kérték a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást – tudta meg a Világgazdaság, amely egyben felhívja a figyelmet arra, a méhnyakrák hazánkban vezető haláloknak számít, és az esetek 99 százalékánál kimutatható a HPV.
Tízezer lány szülei nem kérték az ingyenes HPV-oltást gyermeküknek Tízezer lány szülei nem kérték az ingyenes HPV-oltást gyermeküknek (Forrás: pxhere.com)

A méhnyakrák hazánkban vezető haláloknak számít, évente 1200-1300 nőnél diagnosztizálják, akik fele a betegség következtében életét veszti. A méhnyakrákos esetek 99 százalékánál kimutatható a HPV – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.

Ennek ellenére tízezer hetedikes lány szülei nem kérték a humán papillomavírus elleni ingyenes védőoltást a 2017/2018-as tanévben, míg a jogosultak 74,7 százaléka élt a lehetőséggel. A védőoltást igénylők aránya némileg csökkent az elmúlt évekhez képest, miután a 2016/2017-es tanévben 75,7 százalék, a 2015-2016-osban 74,8 százalék, a 2014/2015-ösben pedig 77 százalék volt azon szülők aránya, akik kérték a lányuknak az oltást.

A lap emlékeztet, az önkéntes, térítésmentes HPV elleni oltás 2014 szeptembere óta képezi a nemzeti védőoltási program részét. Mivel a HPV-hordozók közel ugyanolyan arányban lehetnek nők és férfiak, így érdemes lehetne az ingyenes HPV-oltást a fiúk részére is biztosítani.

A Világgazdaság cikkéből kiderül az is, ez év szeptemberétől már kilenckomponensű hatóanyaggal oltják az oltási program keretében a lányokat, a közbeszerzésen győztes Phoenix Pharma Zrt. 3,4 milliárd forint értékben, 120 ezer vakcinát biztosít, illetve opcionálisan újabb 160 ezer oltóanyagot 2020 márciusáig a tizenkét évesek humán papillomavírus elleni védőoltásához.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen