Belföld

LMP: elfogadhatatlan az MTA állami felügyelet alá vonása

Elfogadhatatlan az irány és a módszer is, ahogyan a kormány állami felügyelet alá akarja vonni a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) - közölte Szabó Szabolcs, az LMP-frakció tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
Magyar Tudományos Akadémia Az LMP szerint elfogadhatatlan az MTA állami felügyelet alá vonása (By Derzsi Elekes Andor - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16885460)

A politikus szerint a kormány egyeztetésre lehetőséget sem adva akar törvényt módosítani és elfogadtatni egy olyan költségvetési törvényt, amely az Akadémia költségvetésének jelentős részét, mintegy 28 milliárd forintot direkt kormányzati befolyás alá vonna.

Azt is mondta, elfogadhatatlan az a szemléletmód is, hogy államosítani akarják MTA egy részét és az ott folyó kutatást, hiszen

"ez szembemegy a kutatás szabadságának elvével, amely egy normális országban működni szokott"

- fogalmazott.

Közölte, ő korábban a CEU elüldözését könyvégetéshez hasonlította, most az MTA "megregulázását" a könyvtár elégetésének tekinti.

Volt már példa hasonló intézkedésre, 1949-ben Gerő Ernő vezetésével és közbenjárására az akadémikusok majdnem kétharmadát kirúgták - jegyezte meg Szabó Szabolcs.

Mint mondta, az LMP-frakció semmilyen költségvetést és törvénymódosítást nem fog megszavazni, amely az Akadémia függetlenséget támadja.

Hozzátette: egyetértenek az Akadémia vezetésével, amely azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza ezeket a javaslatokat, és felajánlják nekik támogatásukat a szabadságukért vívott küzdelemben.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen