Belföld

Fontos dolgokra hívják fel a figyelmet a mentők

A közlekedők figyelmetlensége sajnos emberek életébe is kerülhet – az Országos Mentőszolgálat új, kreatív videóival pedig éppen az olyan helyzetekre hívja fel a figyelmet, amelyek, bár elkerülhetőek, gyakran több perccel is „lassítják” az életmentésre igyekvő mentőket.
Részlet a mentők egyik kisfilmjéből Részlet az egyik új kisfilmből (Forrás: YouTube / Országos Mentőszolgálat)

Évente megközelítőleg egymillió esethez vonulnak ki a mentők, amelyből közel 30 ezer esetben valódi életmentésre is szükség van – vagyis ilyenkor minden percnek, másodpercnek jelentősége van.

„Egy erősen vérző sérült percenként akár 5-8 dl vért is veszíthet, szívmegállás esetén pedig percenként 10%-kal csökkenhet a sikeres újraélesztés esélye. Létfontosságú tehát, hogy a mentők gyorsan odaérjenek, ezt azonban sokszor a figyelmetlen autósok, gyalogosok is megnehezítik”

– hívják fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat közleményében.

Eszerint akár perceket is veszthetnek a mentők, amennyiben az autósok nem húzódnak félre, de akadályt jelent az is, ha a mentőautó mögé parkolva lehetetlenné teszik a hordágy használatát. Emellett a hangos zenétől a szirénát nem halló autósok, gyalogosok is életveszélyesek lehetnek.

„Az Országos Mentőszolgálat ezért úgy döntött, hogy kreatív videók segítségével hívja fel a figyelmet a mentők munkáját nehezítő helyzetekre és a helyes közlekedési magatartásra, hiszen ami az embereknek csak néhány pillanatnyi figyelem, az másnak akár az életet jelentheti

– indokolják a kisfilmek megalkotását.

Hozzátették: a kisfilmek több csatornán, az interneten és máshol is társadalmi célú hirdetésként lesznek láthatóak. Alább megtekinthető a három rövidfilm.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen