Belföld

Sok dolga volt a tűzoltóknak a vihar miatt

Budapesten és Pest megyében több helyen is károkat okozott a vihar: faágak törtek le, parkolót, illetve járdákat öntött el az esővíz, valamint egy családi ház tetejébe villám csapott.
Vihar Nagykanizsa közelében Viharfelhő Nagykanizsa közelében 2018. július 21-én. MTI Fotó: Varga György

A fővárosban és Pest megyében is több helyen okozott károkat a vihar, így például a XII. kerületben, az Istenhegyi úton villanyvezetékre esett egy leszakadt faág, amelyet a helyszínre érkező fővárosi hivatásos és a rózsadombi önkéntes tűzoltók távolítottak el – írják a katasztrofavedelem.hu oldalon megjelent közleményben.

A Boglárkertész utcában egy fa mintegy 6 méteres ága hasadt le, míg a XVIII. kerületi Gyergyó utcában egy oktatási intézmény pincéjében gyűlt össze az esővíz.

Hasonló eset történt Cegléden is, ahol a Törteli úron egy egészségügyi intézmény alagsorában gyűlt össze az esővíz, és több száz négyzetméteren elöntötte a parkolót és a járdát is. A ceglédi hivatásos tűzoltók itt szivattyút vetettek be. Ugyancsak Cegléden, a Dugovics utcában egy garázssornál is gondot okozott a víz.

A Katasztrófavédelem Facebook-oldalán egy videót is megosztottak, amelyen az látható, amint a helyszínre riasztott fővárosi hivatásos tűzoltók a tetőszerkezetet megbontva, két vízsugárral oltják el a főváros XXII. kerületében, az Ady Endre utcában egy családi házban keletkezett tüzet. Az épület tetejébe előzőleg – hétfőn délelőtt – villám csapott. Az eset során senki nem sérült meg. 

Frissítés:

A katasztrófavédelem.hu oldalon megjelent újabb közlemények szerint további viharkárok esetében is közbe kellett avatkozniuk a tűzoltóknak, így például

  • Dunaharasztiban – ahol több pince és garázs is a víz alá került – a Vásárhelyi Pál utcában egy ház pincéjét elöntötte az esővíz, s a helyiségben benn rekedt embert kimentették a hivatásos tűzoltók;
  • Üllőn a Hunyadi utcában egy nagyjából ötven négyzetméteres pincében 70 centiméter magasan állt a víz, így a tűzoltók megkezdték a szivattyúzást, míg
  • a településen a Vasadi utcában egy körülbelül nyolcméteres fa távközlési vezetékre és lakóházra dőlt, így a növényt láncfűrésszel távolítják el;
  • Kókán pedig a Kossuth Lajos utcában egy tizenkét négyzetméter alapterületű melléképület tetejét leszakította a szél, itt a károk felszámolásán a nagykátai hivatásos és a kókai önkéntes tűzoltók dolgoznak.

Mindeközben Budapest több kerületében elsősorban a letört ágak és kicsavart fák miatt vonultak ki a tűzoltók több helyszínre is. A közlemény szerint a fővárosban az alábbi esetekkel volt dolguk:

  • A XVI. kerületi Vidámverseny utcában fák és villanyoszlopok dőltek ki, a Csoport utcában pedig autóra borult egy fa.
  • A X. kerületi Jászberényi úton, és a XVII. kerületi Zrínyi utcában lehasadt faágak akadályozták a közlekedést.
  • A XV. kerületi Páskomliget parkban több parkoló autóra fa dőlt, amelyeket motoros láncfűrésszel távolítottak el.
  • A X. kerületben, az Újhegyi úti uszoda tetőszerkezetét megbontotta a szél.
  • A XVIII. kerületi Alpár utcában fa borult egy parkoló autóra, a Lenkei utcában pedig lakóházra dőlt fákat távolítottak el.

„A főváros hivatásos tűzoltói folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán”

– írják a közleményben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen