Belföld

Már a 16 éves kamaszok egészségi állapotát is családjuk jövedelmi helyzete határozza meg

Nem sok eredménye látszik a mindennapos testnevelés bevezetésének sem: minden ötödik gyerek túlsúlyos és emiatt egyre gyakoribb náluk az általában idősebb korban kialakuló 2-es típusú cukorbetegség. A gyerekek és a fiatal korosztály háromnegyede fogászati szűrésekre sem jut el.
Már a 16 éves kamaszok egészségi állapotát is családjuk jövedelmi helyzete határozza meg Sok helyen a kötelező iskolai szűrésre sem jutnak el a gyerekek (Forrás: Pixabay.com/civilhetes)

A statisztikai hivatal legújabb egészségfelmérése szerint a 16 éves vagy idősebb korosztály közel 75 százaléka nem jár fogorvosi szűrésekre. A Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság elnöke szerint azonban a fiatalabbaknál is tragikus a kép, közölte a Hír TV.

Sok helyen a kötelező iskolai szűrésre sem jutnak el a gyerekek. És ha meg is történik a vizsgálat, a szakember általi kezelés már elmarad. Szerinte így ez az egész rendszer összeomlani látszik. Pedig a korai fogászati szűrés kötelező lenne már három éves kortól. Ezt törvény írja elő. Ráadásul 18 éves kor alatt minden kezelés ingyenes.

A gyerekek étkezési szokásaival is rengeteg a probléma az adatok szerint. Ma Magyarországon minden ötödik gyerek túlsúlyos öt százalékuk pedig kórosan. Rengeteg köztük, akik ortopéd problémákkal küszködik a túlsúly miatt, és már gyerekkorban megjelenik a 2-es típusú cukorbetegség meséli a szakember.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen