Belföld

Megszűnhetnek a gender szakok Magyarországon

A hazai egyetemek 24 órát kaptak a hét elején arra, hogy véleményezzenek egy olyan kormányzati előterjesztést, amelynek értelmében nem indulhatna több képzés a társadalmi nemek tanulmánya, vagyis a gender szakon – írja a Hvg.hu.
Egyetem A változás csak a magyar diplomát adó képzést érintené (Forrás: pixabay.com / Wokandapix)

A lap úgy tudja, hogy mindez akkor történt, amikor az egyetemeken általános szabadságolás van.

A hvg.hu szerint az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztésében két módosítás szerepel, ezek egyike a fizetős és nemfizetős képzés közti határokat tisztázza, míg a másik a genderszak megszűnésével kapcsolatos. A lap szerint ez utóbbi nélkülöz „mindenféle háttéranyagot” és indoklást.

Mivel hazai genderképzés az ELTE-n és a CEU-n folyik, a módosítás is ezt a két intézményt érintené, de utóbbi egyetem esetében a változás nem befolyásolná az amerikai genderképzés működését.

A hvg.hu szerint nem voltak előzményei a rendeletnek, és az ELTE-n idén is vettek fel hallgatókat a mesterképzésre, akik még befejezhetnék a képzést – ahogyan természetesen azok is, akik már hallgatók. Ezután viszont az egyetem nem hirdetné meg jövőre a szakot.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen