Belföld

Nincsen országos tanárhiány a Klebelsberg Központ új elnöke szerint

Egy-egy tankerületben ugyan valóban probléma a tanárhiány, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ új elnöke szerint országosan nem jellemző a jelenség – írja az eduline.hu.
A Klebelsberg Központ új elnökének sajtótájékoztatója Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ új elnöke a hivatalba lépése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Klebelsberg Központ V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky úti székhelyén 2018. augusztus 9-én. Az új elnök célja a partnerközpontúság és az esélyegyenlőség megteremtése. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az portál szerint Hajnal Gabriella csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Klebelsberg Központ szeretné mélyíteni és még szakmaibbá tenni a tankerületi igazgatókkal a már kialakított partnerkapcsolatot, azt várva el tőlük, hogy ne hivatalként, hanem szolgáltatásként segítsék az oktatási intézmények és intézményvezetők munkáját. Egyúttal közölte, hogy a legfontosabb feladatának a központ továbbra is az esélyegyenlőség megteremtését tekinti, amely célt egyebek mellett 90 milliárd forintnyi, az infrastruktúrafejlesztésre az iskolák rendelkezésére álló pályázati forrás is szolgál.

Kiemelte a digitális fejlesztés fontosságát is, amellyel kapcsolatban az MTI beszámolója szerint ismertette, hogy ebben az évben 45 ezer laptopot és 800 osztálynyi, 24 ezer tabletet már beszereztek, továbbá jelenleg folyamatban van 5 ezer projektor és 3 ezer interaktív tábla beszerzése, amelyek ősszel ugyancsak eljutnak az intézményekhez.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy mintegy ötvenezer tanár vesz majd részt – a várhatóan most ősszel induló – informatikai továbbképzésen annak érdekében, hogy minél felkészültebben használják az oktatás során a beszerzett eszközöket.

Hajnal Gabriella szerint fontos cél, hogy jövőre minden ötödikes kezébe tablet kerüljön, és megtanítsák nekik a használatát.

Az eduline.hu szerint kérdésre válaszolva Hajnal Gabriella elmondta azt is, hogy szerinte nem jellemző országosan pedagógushiány, egy-egy tankerületben azonban valóban probléma a tanárhiány. Várakozása szerint az iskolák meg tudják majd oldani a pedagógushiányt, már csak azért is, mert nagyon jó a kapcsolat az egyes tankerületek, valamint a tankerületek és a pedagógusokat képző egyetemek között.

A Klebelsberg Központ új elnöke ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta, nem tervez konkrét lépéseket az ellen, hogy 14-15 éves gyerekek szórakozóhelyekre járjanak, és e kérdésben a szülők felelősségét, valamint a prevenció fontosságát hangsúlyozta.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen