Belföld

Ősszel kezdődik a veronai buszbaleset tárgyalása

A perelőkészítő üléssel ősszel kezdődik a veronai buszbaleset tárgyalása Olaszországban – írja a Magyar Idők.
A buszbaleset helyszíne Az ősszel kezdődő per első mozzanata az előkészítő ülés lesz (MTI Fotó: Varga György)

A 2017. január 20-án történt baleset következtében tizennyolcan vesztették életüket, az egyik áldozat a budapesti Honvédkórházban hunyt el.

Az olasz törvényekben a tömegszerencsétlenség okozása – függetlenül attól, hogy az mennyi halálos áldozattal járt – 18 év szabadságvesztéssel büntethető, ezzel szemben a magyar jogrendben ismert a halálos tömegszerencsétlenség fogalma – hívja fel a figyelmet a Magyar Idők.

A lap szerint hat ember ellen emelt vádat a veronai államügyész – ők a magyar buszvezető, továbbá az A4 Brescia–Padova sztrádaszakasz mérnöke, a sztráda központi szakaszának és a biztonsági elemeinek építését irányító műszaki hivatal vezetője, illetve három, az A4-es sztráda tesztelését végző mérnök.

Borbély Zoltán közlekedési és biztosítási szakjogász a Magyar Időknek nyilatkozva elmondta, hogy az ősszel kezdődő per első mozzanata az előkészítő ülés lesz, s a bíróság először eldönti, hogy befogadja-e az államügyészség vádját, és megalapozottnak, jogszerűnek találja-e a tömegszerencsétlenség vádját a hat vádlott esetében. Ha igen, úgy megkérdezi a vádlottakat arról, bűnösnek érzik-e magukat, és beismerik-e a vádban szereplő bűncselekmény elkövetését.

Amennyiben beismerik a bűncselekmény elkövetését, az olasz törvények értelmében tárgyalás nélkül egyharmaddal csökkentett büntetést, legfeljebb 12 év szabadságvesztést szabhat ki rájuk a bíróság, míg ha tagadják, úgy lefolytatják a pert. Ez utóbbi hónapokat vehet igénybe a több szakértő meghallgatása miatt, és várhatóan az első ítélet meghozatalára is csak 2019-ben kerülhet sor.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a lap szerint – az olasz hatóságok eljárásától függetlenül – továbbra is halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen, bővebb tájékoztatást azonban erről az eljárás érdekeire hivatkozva nem adnak.

A Magyar Idők úgy tudja, azokra a szakértői véleményekre várnak jelenleg a nyomozók, amelyek alapján kiderül, a balesetben érintett busz pót-üzemanyagtartályának beszerelésének milyen szerepe volt a tragédiában; a gyanúsításra akkor kerülhet sor, ha bebizonyosodik, hogy a póttartály egyértelműen hozzájárult a balesethez.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen