Belföld

Nem tartja magát hibásnak a vakvezető kutyát majdnem elütő nő

Az esetről készült videót megtekintő kommentelők közül többen, illetve az ATV-nek nyilatkozó szakértő ugyanakkor némileg másként látja a helyzetet.
Vakvezető kutya A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Amy_Gillard)

Budapesten, a XIII. kerület egy kereszteződésében kis híján elütött egy vakvezető kutyát és az eb látássérült gazdáját egy sofőr. Az eset úgy történt, hogy a páros előbb megállt, majd elindult a kereszteződésben, ám hirtelen megjelent az úton az autó. Az állat gazdája elmondta, hogy a kutya fejét eltalálta a hátsó sárvédő, ami nagyot koppant, a nő ennek ellenére – azt állítva, hogy nem észlelte az esetet – egyszerűen továbbhajtott.

A nő az ATV Híradójának elmondta, hogy ő már befordult az autóval, amikor a kutya és a gazdája leléptek a járdáról, és szerinte a felvételen is látható, hogy „a kutya ment neki az autójának”, és nem ő ütötte el. Úgy véli, ezzel az állat meg is bukott a közlekedésbiztonsági vizsgán.

Az esetről – amely éppen a kutya közlekedésbiztonsági vizsgáján történt – a Vakok és Gyengénlátók Szövetsége töltött fel videót a közösségi oldalára, többen kommentben felháborodásukat fejezték ki, míg mások szerint az autó sofőrje nem feltétlenül hibázott az incidens során.

Az ATV-nek Köves Szilárd vezetéstechnikai szakértő és vizsgabiztos azt mondta, hogy az autós tempójával volt gond: a helyes eljárás hasonló esetben az, ha a sofőr lassan érkezik, ránéz az ott álló gyalogosra, és ha úgy látja, hogy mutat szándékot az indulásra, átengedi.

„Ha nem, akkor fokozott óvatossággal és nagyon lassú tempóval megpróbálhatok elmenni előtte. Én a felvételen úgy láttam, hogy viszonylag lendületesen érkezett az autó”

– fogalmazott a szakértő.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője szerint a kutya nem követett el semmilyen hibát, és a gazdája is helyesen mérte fel a helyzetet, amikor azt mondta, a KRESZ szerinti elsőbbség birtokában ők lelépnek az útra.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen