Belföld

A hétvégén több mint kétszázszor riasztották a tűzoltókat a vihar miatt

A vihar miatt fák dőltek ki, víz gyűlt fel az utakon, illetve villámcsapás következtében tűzeset is keletkezett, összességében pedig több mint kétszázszor riasztották a hétvégén a zivatarok miatt a tűzoltókat – írja az InfoStart.
Viharkár Budapesten Kidőlt fától összetört személygépkocsi Budapesten, az Andrássy úton 2018. szeptember 1-jén. Országszerte a viharos szél okozott károkat, jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak miatt riasztották a tűzoltókat. Személyi sérülésről az OKF-hez nem érkezett bejelentés. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A hétvégén az országon átvonuló vihar többfelé is károkat okozott, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot például többfelé nem tudták elvezetni a csatornák, és így Budapesten több úton is tengelyig merültek a vízben az autók szombaton. Máshol több ház is beázott, és némelyiknek az álmennyezete is leszakadt.

Szombaton este feltehetőleg villámcsapás miatt kigyulladt Budapest XXII. kerületében egy 80 négyzetméteres családi ház tetőszerkezete is, a fővárosi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett több oldalról támadva, három vízsugárral oltották el a lángokat. Több helyen meg kellett bontani a tetőszerkezetet, hogy megtalálják a parázsló foltokat is. Az eset során senki nem sérült meg, a lakók már a tűzoltók kiérkezése előtt elhagyták az épületet.

Országszerte károkat okozott a viharos erejű szél is, amely Ajkán egy családi ház tetőszerkezetét bontotta meg, míg máshol fákat csavart ki. Összesen több mint kétszázszor riasztották vasárnap kora délutánig a tűzoltókat a vihar miatt az országban, személyi sérülésről addig nem érkezett bejelentés – írja az InfoStart.

Emellett Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta, hogy vasárnap éjjel és hétfő hajnalban is keletkeztek olyan károk, amelyeket hétfő reggel jelentettek be a katasztrófavédelemnél. A szóvivő ismertetése szerint az esetek többségében a viharos erejű szél okozott problémát, így például fák dőltek ki, ágak szakadtak le, tetők rongálódtak meg a hatására. Más esetekben pincék beázása, illetve villámcsapás okozta tűz miatt vonultak ki a szakemberek. Néhol időszakos áramkimaradás is volt, amelyet ugyanakkor már helyreállítottak. Miután az előrejelzés alapján ma is folytatódik az esős, viharos időjárás, további káreseményekre számítanak.

Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy a viharkárok esetén fontos a körültekintő dokumentálás, és amennyiben a kár változatlanul hagyása a helyzet súlyosbodásával járhat, mindenképpen érdemes cselekedni. Ugyancsak tanácsos lehet telefonnal lefényképezni a vihar okozta állapotokat. Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen