Belföld

Az LMP a Városliget azbesztmentesítését követeli

Az LMP a Városliget azonnali azbesztmentesítését és az ott zajló építési munkák leállítását követeli.
Városliget Az LMP a Városliget azbesztmentesítését követeli (By Illustratedjc - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31588445)

Moldován László, az ellenzéki párt budapesti elnöke csütörtökön, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Városliget Zrt. "vétkes könnyelműséggel" veszélyezteti a parkhasználók, az ott áthaladók és az építési területen dolgozók egészségét azzal, hogy az azbesztmentesítés nem történt meg.

Hangsúlyozta, Budapest leglátogatottabb közparkjában a volt Hungexpo és a Magyar Zene Háza tervezett területén, valamint a korábbi Petőfi Csarnoknál az Új Nemzeti Galéria helyszínén az építési területek azbeszttel, vagyis rákkeltő veszélyes anyaggal szennyezettek.

Az LMP fővárosi elnöke szerint mindkét beruházás úgy kapott építési engedélyt, hogy annak kiadását kormányrendelet tiltja az azbeszttel szennyezett területeken.

A Városliget Zrt. annak ellenére nem végezte el az előzetes azbesztmentesítést, hogy tudható volt a veszélyes anyag jelenléte, továbbá a bontás is a munkavédelmi előírásokat be nem tartva történt - mondta Moldován László, aki szerint így az építési törmelék mellett a levegőbe és a talajba is kerülhetett azbeszt.

Gál József, az LMP budapesti képviselője közölte, az ügyben nyolcpontos kérdéssorral fordulnak Tarlós István főpolgármesterhez és Baán Lászlóhoz, a Liget Projekt kormánybiztosához. Egyebek mellett arra várnak választ, hogy figyelik-e az azbesztpor jelenlétét a levegőben, illetve az építési törmelékben. Hozzátette, az LMP petíciót indít, hogy a lakosság is kifejezhesse akaratát a terület azbesztmentesítése érdekében.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen