Belföld

Egyelőre nincs mód a poloskák tömeges irtására

Sokfelé nagyobb számban jelennek meg a jelenlétükkel kellemetlenséget okozó – idegenhonos – poloskák, amelyek fűtött helyekre behúzódva próbálják átvészelni a telet. Noha a rovarokat elpusztítja a rovarirtó, Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense szerint a tömeges irtásuk akkor lehet eredményes, ha a biológiai védekezésre használható készítményt kifejlesztik a kutatók.
Poloska Nem a poloskák száma nőtt meg, csupán az előfordulásuk az olyan helyeken, ahová ilyenkor behúzódhatnak (By Alpsdake - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34966113)

A hideg közeledtével a poloskák fűtött helyekre próbálnak behúzódni, hogy ott vészelhessék át a telet, s így a lakásokban is egyre több ilyen rovarral lehet találkozni – írja az InfoStart. A portál szerint nem a poloskák száma nőtt meg, csupán az előfordulásuk az olyan helyeken, ahová ilyenkor behúzódhatnak.

Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense elmondta, hogy erdészeti vonatkozásban egyre nagyobb számban fordul elő az úgynevezett tölgy csipkéspoloska, amely faj egyedei másféle kihívást jelentenek, mint a főként a városi környezetben a lakosságot zavaró, illetve a mezőgazdaságban károkat okozó ázsiai márványos poloska és vándorpoloska.

A szakember nem tudott beszámolni a poloskák természetes ellenségéről, de fantáziát lát azokban a kutatásokban, amelyek kifejezetten egy fajta specializálódnak. Elmondása szerint a biológiai védekezésben használatos készítmény egyelőre nincs, egy szer a piacra kerülésekor pedig a várható nem kívánt mellékhatásokat is ki kell vizsgálni.

Vétek Gábor az InfoRádiónak elmondta, a már velünk élő poloskákat nem lehet visszatartani, kitoloncolni, s mára az ázsiai márványos poloska minden megyében megtalálható.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen