hirdetés
Belföld

Egyelőre nincs mód a poloskák tömeges irtására

Sokfelé nagyobb számban jelennek meg a jelenlétükkel kellemetlenséget okozó – idegenhonos – poloskák, amelyek fűtött helyekre behúzódva próbálják átvészelni a telet. Noha a rovarokat elpusztítja a rovarirtó, Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense szerint a tömeges irtásuk akkor lehet eredményes, ha a biológiai védekezésre használható készítményt kifejlesztik a kutatók.
Poloska Nem a poloskák száma nőtt meg, csupán az előfordulásuk az olyan helyeken, ahová ilyenkor behúzódhatnak (By Alpsdake - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34966113)
hirdetés

A hideg közeledtével a poloskák fűtött helyekre próbálnak behúzódni, hogy ott vészelhessék át a telet, s így a lakásokban is egyre több ilyen rovarral lehet találkozni – írja az InfoStart. A portál szerint nem a poloskák száma nőtt meg, csupán az előfordulásuk az olyan helyeken, ahová ilyenkor behúzódhatnak.

Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense elmondta, hogy erdészeti vonatkozásban egyre nagyobb számban fordul elő az úgynevezett tölgy csipkéspoloska, amely faj egyedei másféle kihívást jelentenek, mint a főként a városi környezetben a lakosságot zavaró, illetve a mezőgazdaságban károkat okozó ázsiai márványos poloska és vándorpoloska.

A szakember nem tudott beszámolni a poloskák természetes ellenségéről, de fantáziát lát azokban a kutatásokban, amelyek kifejezetten egy fajta specializálódnak. Elmondása szerint a biológiai védekezésben használatos készítmény egyelőre nincs, egy szer a piacra kerülésekor pedig a várható nem kívánt mellékhatásokat is ki kell vizsgálni.

Vétek Gábor az InfoRádiónak elmondta, a már velünk élő poloskákat nem lehet visszatartani, kitoloncolni, s mára az ázsiai márványos poloska minden megyében megtalálható.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Megvannak az ötöslottó 50. heti nyerőszámai

Megvannak az ötöslottó 50. heti nyerőszámaihirdetés
Vádat emeltek egy gyermekét elhanyagoló anya ellen

Vádat emeltek egy gyermekét elhanyagoló anya ellenKásler: a kormány új egészségpolitikát alapoz meg

Kásler: a kormány új egészségpolitikát alapoz meghirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen