Belföld

A közterületen életvitelszerű lakhatás jogellenessé nyilvánítása ellen tiltakoztak Budapesten

A közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés ellen szerveztek tiltakozó demonstrációt kortárs magyar írók A Város Mindenkié csoporttal közösen Budapesten vasárnap délután.
Résztvevők az Egy mondat. Kortárs írók a hajléktalanságban élők méltóságáért című, a Város Mindenkié csoport szervezésében megtartott demonstráción a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2018. október14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Résztvevők az Egy mondat. Kortárs írók a hajléktalanságban élők méltóságáért című, a Város Mindenkié csoport szervezésében megtartott demonstráción a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2018. október14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

    A budapesti Kossuth téren összegyűlt néhány száz ember előtt csaknem nyolcvan kortárs magyar író - köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna és Lackfi János - az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára reagáló, egy-egy táblára írt mondatát olvasta fel Gergye Krisztián és Hajmási Dávid, tiltakozva a szabálysértési törvény hétfőn hatályba lépő módosítása ellen.

    A demonstráción A Város Mindenkié csoport aktivistája, Erdőhegyi Márta - aki elmondása szerint lakott már albérletben, átmeneti szállón, sátorban, illetve szociális bérlakásban is - azt mondta: a büntetés nem megoldás, szerinte inkább megfelelő lakhatáshoz kellene segíteni az embereket.

Gergye Krisztián rendező, koreográfus (j2, a mikrofonnál) beszél, mellette Hajmási Dávid színművész (j) az Egy mondat. Kortárs írók a hajléktalanságban élők méltóságáért című, a Város Mindenkié csoport szervezésében megtartott demonstráción a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2018. október14-én. MTI Fotó: Szigetváry ZsoltGergye Krisztián rendező, koreográfus (j2, a mikrofonnál) beszél, mellette Hajmási Dávid színművész (j) az Egy mondat. Kortárs írók a hajléktalanságban élők méltóságáért című, a Város Mindenkié csoport szervezésében megtartott demonstráción a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2018. október14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

    A hajléktalanszállókról szólva megjegyezte: ezek a helyek sokaknak nyújtanak fedelet, biztonságot, segítséget, de szerinte tartósabb és méltóbb megoldások kellenek a hajléktalanság megszüntetéséhez. Érthetőnek nevezte, ha nem akar egy hajléktalan ember beköltözni olyan szállókra, ahol "hemzsegnek a különböző élősködő állatok" és ahol nincs saját tere.

    Úgy fogalmazott: azzal, ha eltüntetik az utcán élő embereket szem elől, még nem oldódik meg az az alapvető, probléma, hogy nincs megfelelő lakhatása több tízezer embernek. Hozzátette: az utcán élő emberek azokat a hajléktalanságban élő embereket is képviselik, akiknek a problémái nincsenek szem előtt.

    A szabálysértési törvény közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezése október 15-én, hétfőn lép hatályba.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen