Belföld

Áder: közös világunk akadályait emberséggel, odafigyeléssel, egymást segítve tudjuk legyőzni

Közös világunk akadályait emberséggel, odafigyeléssel, egymást segítve tudjuk legyőzni - mondta a köztársasági elnök a százéves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) székházában tett hétfői látogatásán.
Áder János köztársasági elnök Áder János köztársasági elnök azt mondta világot úgy kell alakítanunk magunk körül, hogy abban boldogulni lehessen azoknak is, akiknek ez a világ a másik arcát mutatja (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Áder János - aki a centenáriumi év fővédnöke - azt is mondta, hogy Braille szerint ezt a társadalmi egyenlőséget egyedül a kommunikáció útján lehet elérni.

Az államfő szerint Braille a korlátokat adottságnak vette, és olyan eszközöket keresett, amelyek átsegítették a korlátokon. Élettörténetében talán nem a végeredmény, a ma is széles körben használt Braille-írás kifejlesztése a legfontosabb tanulság, hanem az elszántság - fűzte hozzá Áder János.

A világot úgy kell alakítanunk magunk körül, hogy abban boldogulni lehessen azoknak is, akiknek ez a világ a másik arcát mutatja - fogalmazott Áder János. Felidézte, hogy az MVGYOSZ immár száz éve szolgálja a kommunikációt vakok és látók között, a szövetségnek ma már 22 egyesülete és 14 ezer tagja van.

A szervezet azért jött létre egykor, hogy a látássérültek méltó életet élhessenek, tehetségük szerint tanulhassanak, a megszerzett tudással hasznos munkát végezhessenek, éppen úgy, mint bárki más - mondta az államfő. Áder János beszéde után átadták a látássérültekért végzett kiemelkedő társadalmi munka elismeréseként az MVGYOSZ által adományozható Louis Braille emlékérmeket.

Az ünnepség részeként délelőtt százan vehettek át centenáriumi emlékplakettet, és kiállítás nyílt a szervezet elmúlt 100 évéből összegyűjtött relikviákból, valamint Kádár Nagy Lajos Holló László-díjas látássérült képzőművész kisplasztikáiból. Az évforduló alkalmából a héten több program - könyvbemutató, monodrámai előadás és vakvezető kutyás bemutató - is várja az érdeklődőket.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen