Belföld

LMP: a Fidesz 2008-ban még kiállt a tandíj ellen

A Fideszt és Orbán Viktor miniszterelnököt szembesítették volna saját, 2008-as tandíjellenes álláspontjával az LMP képviselői az Országgyűlés hétfői ülésén, ha Kövér László házelnök nem tiltja ki őket az ülésnapról - a frakció több tagja erről sajtótájékoztatón számolt be a parlamentben.
Az Országgyűlés plenáris ülése Ungár Péter, az LMP képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 15-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Keresztes László Lóránt társelnök-frakcióvezető elmondta: szemléltetőeszköz engedély nélküli használata miatt tiltotta ki őt és az LMP több képviselőjét az ülésről a házelnök.

Szerinte a kormány az elmúlt időszakban mindent megtett az egyetemek, főiskolák fizetőssé tételéért. A felsőoktatás jelenlegi helyzetét a bérek ismertetésével jellemezte: egy tanársegéd nettó 145 ezer forintot keres, egy nagyjából tíz éves kutatói múlttal rendelkező docens pedig nettó 180 ezer forintot.

A politikus kérdésre válaszolva kijelentette: a legfontosabb, hogy üzeneteiket eljuttassák a közvéleményhez, ilyen szempontból "a fideszes házszabály megszegése belefér".

Demeter Márta frakcióvezető-helyettes szerint a Fidesz a felsőoktatás átalakítása során kizárólag egy szűk elitet kedvezményez, és kiszorítja a szerényebb körülményekkel rendelkezőket. Bírálta a Corvinus egyetemen tervezett átalakításokat és kijelentette: a változtatást az egész magyar felsőoktatásban átvezeti majd a kormány.

Hohn Krisztina elmondta: az ülésteremben tüntetés volt részükről a táblák felmutatása.

"A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok.; Ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt."

- egyebek között ezek az idézetek szerepeltek a táblákon Ungár Péter felszólalása közben, amelyet "Nem szégyen egyetérteni Orbán Viktorral" címmel jelentetett be.

Kövér László végül még a felszólalás közben jelezte: mivel az LMP nem kért engedélyt a házbizottságtól a szemléltető eszköz használatára, kizárja az ülés hátralévő részéről Szabó Szabolcsot, Hohn Krisztinát, Csárdi Antalt, Demeter Mártát és Keresztes László Lórántot.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen