Belföld

130-cal, ittasan száguldozva balesetet okozott egy férfi, az autóban utazó testvére meghalt

Ittas vezetés bűntette miatt vádat emelt egy 23 éves gödöllői férfi ellen a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség, miután a vádlott márciusban Tiszakécskén ittasan, több mint 130 km/h-val száguldozva balesetet okozott, aminek következtében az autóban utazó testvére meghalt.
Vádemelés Az ügyész halált okozó ittas járművezetés bűntettével vádolja a vezetői engedéllyel rendelkező, büntetlen előéletű vádlottat (Forrás: pixabay.com / Arek Socha)

A vádlott 2018. március 24-én 23 óra 45 perckor édesanyja autójával – ittas állapotban – Tiszakécske-Tiszabög lakott területén, a 4625. számú úton Tiszakécske felől Szolnok irányába haladt, a vádlott mellett ült az autóban a testvére. Ez időben éjszakai látási viszonyok voltak ugyan, de az idő derült volt, és működött a közvilágítás is – ismertetik az ügyészség közleményében.

A férfi a gyér forgalmú, száraz úttesten a megengedett 50 km/órát jóval túllépve, közel 135-145 km/h sebességgel száguldott, és részben a nagy sebesség, részben pedig ittassága miatt későn vett észre egy előtte, részben a jobb oldali útpadkán, részben az úttesten szabályosan parkoló teherautót. Noha a vádlott fékezni kezdett, az autó jobb elejével mintegy 130-140 km/óra sebességgel nekiütközött a tehergépkocsi bal hátuljának.

Az ütközés következtében a teherautó megpördülve az úttest jobb oldalán a vízelvezető árokban az oldalára borult, míg a vádlott által vezetett autó továbbsodródott, és a jobb oldali útpadkán a vízelvezető árokba csúszott. Figyelmes vezetés esetén a teherautó megközelítőleg 100 méter távolságból észlelhető volt, így ha a vádlott a megengedett 50 km/h sebességgel közlekedett volna, meg tudott volna állni időben.

A baleset következtében a vádlott testvére – akinek a biztonsági öve be volt kötve – olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, a 23 éves vádlott csak könnyebb sérülést szenvedett.

„A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azon KRESZ szabályokat, miszerint járművet az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, valamint személygépkocsival lakott területen legfeljebb 50 km/óra sebességgel szabad közlekedni”

– olvasható a közleményben.

Az ügyész halált okozó ittas járművezetés bűntettével vádolja a vezetői engedéllyel rendelkező, büntetlen előéletű vádlottat és végrehajtandó börtön, valamint közügyektől és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta, a férfi bűnösségének kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság dönt majd.



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettség



A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen