Belföld

Fülöp Attila: felkészült a hajléktalanellátó rendszer a kihívásokra

Felkészült a hajléktalanellátó rendszer a téli kihívásokra, a korábbiakhoz hasonlóan most is mindenkinek segítséget nyújt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
Sajtótájékoztató a hajléktalanok téli ellátásáról Az Országos Mentőszolgálat gondoskodó csoportjának egyik mikrobusza a Hajléktalanokért Közalapítvány Szobi utcai épülete előtt, ahol sajtótájékoztatót tartottak a hajléktalanok téli ellátásáról 2018. október 16-án. MTI/Lakatos Péter

Fülöp Attila közölte, a kormány idén 9,1 milliárd forinttal támogatja az ellátórendszert, és létrehozott egy 300 millió forintos alapot is, amelyből a hajléktalanoknak segítenek "integrálódni" a rendszerbe.

A hajléktalanellátás nem "egyszemélyes műfaj", hanem több szervezet - rendőrség, mentőszolgálat, ellátóhelyek, szociális munkások, főváros - együttműködésén alapul, ugyanakkor társadalmi felelősségvállalásra is szükség van, nem lehet szemet hunyni a probléma felett, hanem segíteni kell - hangoztatta az államtitkár. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője elmondta, a mentők gondoskodó csoportot hoztak létre, amely azoknak segít, akik önerejükből nem képesek eljutni egy hajléktalanellátóba.

A csoport hétfő reggel megkezdte működését, de eddig még nem volt szükség a segítségére - tette hozzá.

Sajtótájékoztató a hajléktalanok téli ellátásárólFülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára (b) és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője a mentőszolgálat gondoskodó csoportjának mikrobuszánál, a Hajléktalanokért Közalapítvány Szobi utcai épülete előtt, miután sajtótájékoztatót tartottak a hajléktalanok téli ellátásáról 2018. október 16-án. MTI/Lakatos Péter

Kiemelte, a közhiedelemmel ellentétben nem csak fagypont alatti hőmérséklet esetén fenyegeti a kihűlés veszélye a hajléktalanokat, a leromlott állapotban lévők ennél melegebb időben is kihűlhetnek a közterületen.

A csoport működéséről a sajtótájékoztató után az MTI-nek azt mondta, három - a mentésből már kivont, de személyszállításra alkalmas - autóval nyújtanak segítséget a nem életmentő ellátásra, hanem gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknek. Az ellátást az önként jelentkező mentősök életmentő munkájuk mellett plusz munkaként végzik, és bért is kapnak érte - fűzte hozzá.

Megjegyezte, az utcán élők sokszor csak életveszély esetén kerülnek az ellátórendszer közelébe, ez azonban megelőzhető, ha időben sikerül bejuttatni őket a gondoskodó rendszerbe.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen