Belföld

Lebukott a nő, aki 16 évvel ezelőtt bérgyilkost fogadott a férje megölésére

Egy tizenhat évvel ezelőtt elkövetett gyilkosság bizonyítékait tárta a bíróság elé a napokban a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztálya. Több mint másfél évtizede egy budapesti nő bérgyilkost bízott meg férje lelövésével, a nyomokat pedig próbálta eltüntetni a hatóságok elől.
Elfogott személy Lebukott a nő, aki 16 évvel ezelőtt bérgyilkost fogadott férje megölésére (Forrás: police.hu)

A házaspárnak már előzőleg is voltak problémás ügyei, így például egy másik, velük baráti kapcsolatban lévő házaspárral ikerházépítésbe kezdtek ugyan Fóton, de míg azok adták ehhez az anyagiakat, a másik oldalról nem érkezett a pénz - derül ki a police.hu oldalon megjelent hírből. Így aztán elmérgesedett a viszony a két házaspár között, és azok, akik anyagilag hozzájárultak a közös tervükhöz, bosszúból ellopatták a másik család autóját, mire azok rablással és felbérelt verőlegényekkel válaszoltak erre. Utóbbiért a férfi és a nő előzetes letartóztatásba került, amelyből 1999 végén szabadultak.

A következő év áprilisában aztán az akkor 34 éves férfira az autóbontó és -szerelő műhelye előtt rálőtt egy motoros futár, és a tíz lövésből három el is találta őt, ezzel súlyos sérüléseket okozva. A sértett, aki ezekből a sérüléseiből felépült, nem segítette a nyomozást, sejteni lehetett róla, hogy a vállalkozói szféra azon rétegéhez tartozott, amelynek voltak kétes ügyletei.

A férfi feleségével, L. Attila Gézánéval szigorú munkamegosztás szerint dolgozott együtt, rendszerint ő szervezte az üzleteket, míg felesége – akinek a férfi folyamatos kontroll alatt tartotta a viselkedését és mozgását, és akivel szemben időnként testi fenyítést is alkalmazott – tárgyalt, valamint a pénzzel kapcsolatos ügyleteket intézte. A férfi a papíralapú számlakivonatokon arra lett figyelmes, hogy azok néhány millióval kevesebbet mutatnak annál, mint amiről neki tudomása volt. A hiányzó pénzből a nő egyik, az előző kapcsolatából született felnőtt fiát támogatta, és mivel idővel egyre inkább félt a lebukástól, bérgyilkost keresett, hogy a férje haragját elkerülje.

A kétes hírű K. Lajos kaphatónak bizonyult a bűncselekményre, a nő pedig mindent alaposan megtervezett a bűncselekmény elkövetésének érdekében. Előbb szűk körben családi ünnepséget rendeztek, majd másnap – amikor a férj az előző napi italozás hatására sokáig aludt – a nő korán ébredt, és harci kutyájukkal a piacra indult, út közben kisebb kitérőt téve, s anyósától megkérdezve, hogy van-e szüksége valamire. K. Lajos eközben bement a telekre, és végigjárta a lakást, ahol az alvó férfira rátalálva két lövést adott le annak tarkójába.

Amikor a nő hazaért, a férje – megdöbbenésére – még életben volt, ezért mentőt hívott hozzá. A férfi ugyanakkor még aznap délután a kórházban életét vesztette. Az eset már akkor gyanús lett a rendőröknek, annál is inkább, mert néhány tanú is arról számolt be, hogy a nő megkereste őket azzal, hogy öljék meg a férjét, s emellett furcsa volt a feleség reggeli ténykedése, valamint az is, hogy az elkövető otthonosan mozgott az ingatlanban, ami alapján úgy tűnt, „zöld utat kapott” a gyilkosságra. A nőt 2003 tavaszán emberölés előkészülete miatt előzetes letartóztatásba helyezték, a tettest viszont nem találták. A bíróság az időben nem látta elégségesnek a bizonyítékokat, így megszüntette az eljárást.

A fordulatot az hozta meg, hogy 2016-ban egy betöréses lopás ügyében indítottak eljárást K. Lajos ellen, aminek során szembesítették őt egyik társával, aki a kihallgatáson megemlítette, hogy Lajos ölte meg 14 évvel korábban L. Attila Gézáné férjét. Ezután kihallgattak korábban bevont tanúkat, valamint olyan embereket is, akik addig nem voltak megszólítva, s többen megerősítették, hogy a nő ajánlatot tett nekik a férje meggyilkolására. A rendőrök megtudták továbbá, hogy L. Attila Gézáné az eset után rendszeresen segítette anyagilag a tettest – amit azonban csak „óvatosan” ,így például csomagok küldésével és a férfi telefonos egyenlegének feltöltésével tett, ezzel elkerülve, hogy túl feltűnő legyen ezen tevékenysége. A bűncselekményt a nő és K. Lajos is tagadták.

L. Attila Gézánét – aki addigra már felvirágoztatta üzletét és tetemes vagyont szerzett – október 8-án budapesti otthonában elfogták, s előre kitervelten, nyereségvágyból, felbujtóként elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A bíróság a nyomozás továbbfolytatásáról határozott, és október 11-én elrendelte a bűnügyi őrizetét, amit elektromos nyomkövető eszközzel hajtanak végre. K. Lajost előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a nyomozók, s mivel ő más bűncselekmény elkövetése miatt továbbra is szabadságvesztés büntetését tölti, nála nem volt szükség kényszerintézkedésre.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen